Marburg virüsü tespit edildi! Temaslılar izole edilmeye başlandı!

Marburg virüsü tespit edildi! Temaslılar izole edilmeye başlandı!

Yeni bir virüs haberi de Ekvator Ginesi’nden geldi. Marburg virüsünün tespit edildiği Ekvator Ginesi’nde DSÖ tarafından önlemler alınmaya devam ediyor. Marburg virüsü neden ile en az dokuz kişi hayatını kaybetti.

Ekvator Ginesi, ülkede görülen ilk Marburg virüsü vakasını doğruladı. Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin batısındaki Kie-Ntem eyaletinde en az 9 kişinin ölümünün ardından yapılan ön testlerde, viral hemorajik ateş pozitif çıktığı duyuruldu.

Ekvator Ginesi’ndeki sağlık yetkilileri, bir bölge sağlık yetkilisinin 7 Şubat'ta yaptığı uyarının ardından hastalığın nedenini belirlemek için, Dünya Sağlık Örgütü'nün de desteği ile Senegal'deki Pasteur Enstitüsü'nün referans laboratuvarına numuneleri gönderdi.

SEKİZ NUMUNEDEN BİRİ POZİTİF ÇIKTI

marburg-virusu.jpg

Pasteur Enstitüsü'nde incelenen 8 numuneden biri virüsün için pozitif çıktığı açıklanırken, şimdiye kadar ateş yorgunluk, kanlı kusma ve ishal gibi semptomları olan 9 ölüm ve 16 şüpheli vaka bildirildiği de açıklandı. Ekvator Ginesi’nde ek incelemeler devam ederken temaslıları izlemek, izole etmek ve hastalık belirtileri gösteren kişilere tıbbi bakım sağlamak için etkilenen bölgelere de ekipler gönderildi. Dünya Sağlık Örgütü, bölgedeki acil müdahale süreçlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için desteklerini sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Matshidiso Moeti konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; ‘’Marburg oldukça bulaşıcıdır. Ekvator Ginesi yetkililerinin hastalığı teyit etmedeki hızlı ve kararlı eylemleri sonucunda, acil durum müdahalesi hızla hayata geçirilebilir. Böylece hayat kurtarabilir ve virüsü mümkün olan en kısa sürede durdurabiliriz.’’

MARBURG NEDİR?

Marburg virüsü aslen, ebola olarak bilinen bir virüsün yakın bir türüdür. Marburg virüsü ilk olarak 167 yılında Almanya’nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmiştir. Marburg virüsü, meyve yarasaları ile bulaşmaktadır. Enfekte olan kişilerde bulaş ise, vücut sıvıları ya da temas yolu ile gerçekleşmektedir. Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor. Marburg virüsünün herhangi bir aşısı ya da özel bir tedavisi ise bulunmuyor. Bu nedenle bu virüs nedeni ile meydana gelen ölüm oranları yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değişebiliyor.