Mars’ta deprem oldu! Bilim insanları depremi tespit etti!

Mars’ta deprem oldu! Bilim insanları depremi tespit etti!

Ülkemizde meydana gelen depremler, zaman zaman unutulabilen deprem gerçeğinin tekrar hatırlanmasını sağlıyor. İnsanlar depremlere dair farklı birçok konuyu araştırmaya başladı. Depremlerin sadece dünyada mı meydana geldiği de bu sorular arasında.

Meydana gelen doğal afetler arasında ülkemizde en çok etkili olanlardan birisi deprem olarak karşımıza çıkıyor. Bunun ilk olarak nedeni, ülkemizin konumudur. Ülkemiz, deprem kuşağı üzerinde yer aldığı için ülke genelinde sıklıkla depremlerin meydana gelmesi maalesef kaçınılmazdır.

Yaşanılan depremler, insanların aklına oldukça ilginç soruların gelmesine neden olabiliyor. Son günlerde en çok merak edilen konular arasında, dünya dışında başka gezegenlerde de deprem gibi olayların meydana gelip gelmediği yer alıyor. Bilim insanları bu konu ile ilgili daha önce bazı açıklamalar yapmış ve Mars’ta depremin meydana geldiğinin tespit edildiğini bildirmişti.

MARS’TA 2019 YILINDA İKİ DEPREM KAYDEDİLDİ

3565646-a39fd7382d7cb9bb88b3a4999088b2f8-640x640.jpg

2019 yılında bilim insanları, Mars’ta iki depremin meydana geldiğini kaydettiğini açıkladı. Ancak bilim insanları, Mars’ta meydana gelen depremlerinin kaynağını belirleyemediklerini çünkü, Mars’ta aktif bir fay hattının olmadığının da açıklamışlardı. Dünyaya ait bir afet olmadığı anlaşılan deprem, NASA tarafından Mars'ın sismik hareketlerini ölçmesi için gönderilen InSight iniş aracı ile 2019 yılında yakalanmayı başarılmıştır.

3 VE 4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER YAŞANDI

Dünyamız için küçük kabul edilen 3 ve 4 büyüklüğündeki depremler, 2019 yılında Mars’ta meydana geldi. Bilim insanları sarsıntının, gezegenin katmanlarındaki bir çatlaktan ya da bir meteor çarpmasından kaynaklamış olabileceğini söylüyor. Her iki depremi de bilim insanları, uzay aracının iniş bölgesinin yaklaşık 1500 kilometre doğusunda bulunan Cerberus Fossae ismindeki fay hattına kadar takip edebildiler ancak; sarsıntının kaynağı tam olarak çözülemedi. Uzay aracının sismik gürültüyü gezegenin yüzeyinden değil, yerin içinden tespit ettiği açıklandı. Bu durum ise, oldukça ilginç olarak lanse edildi. Çünkü, depremlere sebep olan sıcak çekirdeğin, Mars'ta uzun zaman önce soğudu biliniyor.