Merkez Bankası açıkladı! Döviz mevduatları 48,8 milyar dolar eridi!

Merkez Bankası açıkladı! Döviz mevduatları 48,8 milyar dolar eridi!

Geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan döviz mevduatlarına ilişkin açıklamada bulunan Merkez Bankası, son dönemlerde hızlı bir düşüşün gözlendiğini belirtti. İşte döviz mevduatlarına dair detaylar…

2021 yılının son çeyreğinde yükselişe geçen döviz kurları ve altın fiyatları, o dönem içerisinde hem yatırımcıların hem de potansiyel yatırımcıların kafalarını karıştırmıştı. Oluşan kur farkı sebebi ile Türk Lirası’nın oldukça değer kaybı yaşaması karşısında devreye giren ve faiz indirimi yolu ile piyasalara direkt olarak müdahale eden Merkez Bankası girişimlerinde başarısız olmuş ve aralık ayının ortasına gelindiğinde hem döviz kurları hem de altın fiyatları rekor seviyelere ulaşmıştı.

Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen geri çekilmeyen para piyasaları ve altın piyasalarının ardından yeni bir ekonomik model geliştirerek vatandaşları TL Cinsinden birikim yapmaya teşvik eden yetkililer, kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminde son dönemlerde oldukça ciddi bir artışın gözlendiğini ortaya koydu. Döviz cinsinden mevduatların resmen eridiğine işaret eden Merkez Bankası, güncel verileri kamuoyu ile paylaştı.

YÜZDE 40’A GERİLEDİ!

merkez-bankasi-acikladi-doviz-mevduatlari-488-milyar-dolar-eridi-2.jpg

Döviz mevduatları ile ilgili son durumu paylaşan Merkez Bankası, 24 Şubat tarihinden bu yana ciddi bir gerilemenin olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl toplam bankacılık mevduatı içerisinde yaklaşık olarak yüzde 65’lik bir paya sahip olan döviz hesaplarının, şu an yüzde 40’lık bir paya sahip olduğu açıklandı. Buna göre döviz mevduatları 261,2 milyar dolar zirvesinden 48,8 milyar dolar kadar gerileyecek 212 milyar 452 milyon TL olarak kayda geçti.

TÜRK LİRASI BİRİKİMLERİ ARTTI!

Haftalık para ve banka istatistiklerini yayınlayan Merkez Bankası, bankalar arası dahil olmak üzere bankacılık sektöründeki toplam mevduatın 24 Şubat tarihine kadar 55 milyar 633 milyon TL artığını ve 9 trilyon 693 milyar TL’ye yükseldiğini belirtti. Aynı dönem içerisinde bankalardaki TL cinsinden mevduatın yüzde 2,7 oranında artarak 5 trilyon 382 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Merkez Bankası, yabancı para (YP) cinsinden mevduatın ise yüzde 2,2 gerileme ile 3 trilyon 934 milyar TL olarak hesaplandığını ifade etti.