Merkez Bankası duyurdu! Ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredilerine de faiz sınırı getirildi!

Merkez Bankası duyurdu! Ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredilerine de faiz sınırı getirildi!

Geçtiğimiz haftalarda ticari kredilere yönelik faiz sınırı kararını açıklayan Merkez Bankası, bu kez de ihtiyaç kredileri için bankalara talimat gönderdi. İşte o talimata ilişkin ayrıntılar…

Bir süredir başta yüksek enflasyon olmak üzere tedarik problemleri, stokçuluk gibi farklı faktörlerden de etkilenerek yüksek fiyatlara ulaşan hizmet ürünleri, tüketicilerin kısıtlı bütçeleri ile geçinememelerine sebep oldu. Kira, fatura, gıda alışverişi gibi sabit giderlerinin yanı sıra farklı giderler ile de karşı karşıya kalan tüketiciler, alım güçleri düştüğü için nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmenin yollarını araştırmaya başladı. Bu noktada tüketicilerin birincil destek noktaları arasında bankaların geldiği gözlendi.

Artan nakit ihtiyaçlarına bankaların kredi ürünleri aracılığı ile çözüm bulmaya çalışan milyonlarca tüketici, ihtiyaç kredilerinin yükselen faizleri ile karşı karşıya kalmak zorunda kaldı. Bu durum borç yükünü giderek artıran bir etken olarak öne çıkarken kredi borçları son dönemlerin en üst seviyelerine kadar erişti.

Kredi kullanımına erişimin kolaylaştırılması gerektiğini savunan milyonlarca tüketicinin sesini duyan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda ticari kredilere yönelik faiz sınırı kararı almıştı. Merkez Bankası bu kez de bireysel banka müşterilerinin yüzlerini güldüren bir karara imza atarak ihtiyaç kredilerinde uygulanan faiz için üst sınır kararı almış olduğunu bildirdi.

AZAMİ YÜZDE 1,37 OLACAK!

merkez-bankasi-duyurdu-ticari-kredilerden-sonra-ihtiyac-kredilerine-de-faiz-siniri-getirildi.png

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tüketicileri yakından ilgilendiren yeni bir karara imza attı. Şu an yüzde 2’ye kadar yükselen faiz/ kar payı oranına ilişkin verilmiş olan yeni karar, bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Yapılan açıklamaya göre konut ve araç kredileri haricinde kullandırılacak olan ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz oranı yüzde 1,37 olacak. Bu oranın üzerinde oluşacak olan kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet bulundurma yükümlülüğü devreye girecek.

DAHA ÖNCE DE TİCARİ KREDİLERE SINIR GETİRİLMİŞTİ!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bir süre önce de kredi faizlerinin politika faizine yakın olabilmesini sağlayabilmek amacı ile ticari kredi ürünlerine faiz sınırı koymuştu. Sınırın üzerinde faiz ile kullandırılacak olan ticari krediler için de bankalara menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirilmişti.