Merkez Bankası verileri güncelledi! Emekli ve memurlar daha yüksek maaş alacak

Merkez Bankası verileri güncelledi! Emekli ve memurlar daha yüksek maaş alacak

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bugün yaptığı enflasyon sunumunda yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 38'e yükseldiğini duyurdu. Bu durum, temmuzda zam bekleyen emekli ve memurların hesaplarını değiştirdi.

Milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak 6 aylık zam oranını merak ederken, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin yükselmesi bekleyişlerini etkiledi. Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38'e yükselmesi, emeklilerin ve memurların zam beklentilerini değiştirdi.

Karahan'dan Enflasyon Değerlendirmesi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon sunumunda zamların hesaplanmasında etkili olan mayıs ayı enflasyonu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Karahan, enflasyonda zirvenin mayıs ayında yaşanacağını öngörerek, bu durumun enflasyon tahminlerini etkilediğini belirtti.

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Ekonomist Muhammet Bayram, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu değerlendirirken, fiyat artışlarının toplumda ve işletmelerde normal karşılandığını ifade etti. Bayram, enflasyon beklentilerinin çıpalanması gerektiğini vurgulayarak, enflasyon artışının olmayacağı algısının oluşması gerektiğini dile getirdi.

Emekli ve Memur Zam Oranları

Takvim'in haberine göre, mayıs ayında yıllık TÜFE'nin yüzde 75 olması durumunda emekli ve memurların zam oranları şekillenecek. Bu senaryoya göre, emeklilere yapılacak zam oranları belirlenecek ve bu durum emeklilerin refah payını etkileyecek.

Asgari Ücrete İlişkin Beklentiler

Asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini ifade eden ekonomistler, özel sektördeki dengenin bozulmaması adına bu adımın atılması gerektiğini belirtti. Ancak, asgari ücrette bir artış olmayacağı açıklanmıştı ve bu durum özellikle işçilerin beklentilerini etkiliyor.