Milyonlarca araç sahibine duyuruldu! Zorunlu trafik sigortası için zam yolda!

Milyonlarca araç sahibine duyuruldu! Zorunlu trafik sigortası için zam yolda!

Milyonlarca araç sahibi ilgilendiren kritik bir karara imza atan Anayasa Mahkemesi, vatandaşların endişelenmesine sebep oldu. İşte zorunlu trafik sigortasına ilişkin o karar…

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren kritik kararlara imza atan Anayasa Mahkemesi, vatandaşların kafasını karıştırdı. Zorunlu trafik sigortasında teminat bedellerini direkt olarak etkileyecek olan kararlar, gündeme bomba gibi düştü. Verilen kararlara göre zorlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek olan destekten yoksun kalma tazminatının yanı sıra sakatlık tazminatına ilişkin düzenlemeler de iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin zorunlu trafik sigortasında teminat bedelini direkt olarak etkileyen kararlara imza atmış olması, trafik sigortası tazminatlarında artışın beklenmesine neden oldu. Ayrıca bazı uzmanlar verilen kararlar doğrultusunda tazminat süreçlerinin de uzayabileceğine işaret etti.

KARARLAR ENDİŞLENDİRDİ!

milyonlarca-arac-sahibine-duyuruldu-zorunlu-trafik-sigortasi-icin-zam-yolda.jpg

Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek olan destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatı ile motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanmasına ilişkin esasların iptal edilmesi için açılmış olan dava sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, ilk iki maddenin iptaline işaret etti. Sigorta şirketleri ise bu kararların artan maliyetler ile birleşmesi neticesinde bu alanda zarar ettiklerini ifade etti.

UZMAN İSİM KARARI DEĞERLENDİRDİ!

Bazı sigorta şirketleri hesaplama dayanağından yoksun kalacakları ve tazminat hesaplarında mahkemeye gidilmek zorunda kalınacağı için sürecin iyice uzayacağını savunurlarken Avukat Adil Baltaş verilen kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zorunlu Mali Mesuliyet Trafik sigortası dahilinde olan (değer kaybı, araç hasarı, sürekli/ geçici sakatlık, destekten yoksun kalma vb.) tazminatların KTK 90’ıncı maddesinin atıf yapmış olduğu güncel mevzuat gereğince trafik sigortası genel koşulları ekindeki formülasyon hesaplarına göre değil, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 49’uncu maddesine göre hesaplanacağını belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nin ilk iki maddeyi iptaline işaret eden kararların aslında AYM ile ilişkili olduğu belirten Baltaş, konuyu ilişkin açıklamalarda bulundu. Kararları değerlendiren Baltaş, ortadan kaldırılan formüllere ilişkin şu açıklamada bulundu: “Burada iptal kararı ile tazminat kapsamı belirleme formüllerinden daha çok AYM tarafından bilirkişi ve hakimlere bırakıldığını söylemek mümkün. 2020 yılında da KTK’nın ilgili maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.”