Murat Muratoğlu’ndan Ekonomi-Borsa-Enflasyon Üçgeni Analizi! O Ülkelerden Örnek Verdi

Murat Muratoğlu’ndan Ekonomi-Borsa-Enflasyon Üçgeni Analizi! O Ülkelerden Örnek Verdi

Murat Muratoğlu, Türkiye’nin ekonomik sorunlarını ve borsadaki yükselişin gerçek nedenlerini anlatıyor. Enflasyonun yüksek olmasının borsayı nasıl etkilediğini ve halka arzların insanları nasıl cezbettiğini açıklıyor.

Ekonomist Murat Muratoğlu, Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendirdiği bir programda, borsadaki yükselişin sadece enflasyonun yüksek olmasından kaynaklandığını, bunun gerçek bir büyüme veya gelişme göstergesi olmadığını söyledi. Muratoğlu, Türkiye’nin durumunu Arjantin ve Venezuela gibi ülkelerle karşılaştırarak, bu ülkelerde de enflasyonun kontrol altına alınamadığını ve insanların paralarını değerlendirmek için borsaya yöneldiklerini belirtti.

Borsada Rekor Sayıda Yatırımcı

Muratoğlu, borsada yatırım yapan insanların sayısının 6 milyonu aştığını, bunun nedeninin de halka arz edilen şirketlerin çok yüksek prim yapması olduğunu ifade etti. Halka arz edilen şirketlerin gerçek değerinin altında fiyatlandırıldığını ve sonra çok kısa sürede çok yüksek fiyatlara ulaştığını anlatan Muratoğlu, şöyle dedi:

“Bir şirketin gerçek değeri 24 lira olsa bile, SPK ve borsa bunu daha düşük bir fiyattan, mesela 20 liradan halka arz etmesini istiyor. Böylece, bu şirketin hisseleri 20 liradan satılıyor ama sonra 100 lira veya 120 lira gibi çok yüksek fiyatlara çıkıyor. Bu da insanların borsaya sıcak bakmasına ve halka arz edilen şirketlere ilgi göstermesine neden oluyor.”

Enflasyonun yüksek olması, insanların paralarının değer kaybetmesine neden oluyor. Bu yüzden, insanlar paralarını dolar gibi yabancı para birimlerine veya kripto paralara yatırmak istiyor. Ancak, bu seçenekler de bazı kısıtlamalar veya riskler içeriyor. Bu durumda, insanlar borsayı alternatif bir yatırım aracı olarak görüyor. Borsada, enflasyonun etkisinden kaçınmak ve para kazanmak mümkün. Muratoğlu, bu durumu Arjantin ve Venezuela gibi ülkelerde de yaşandığını söylüyor. Bu ülkelerde de enflasyon çok yüksek ve insanlar borsaya yöneliyor. Bu nedenle, borsadaki yükselişin gerçek bir büyüme veya gelişme göstergesi olmadığını, sadece enflasyonun bir sonucu olduğunu belirtiyor.

Doların çok fazla artması, Türkiye’nin dış borcunu ve cari açığını artırıyor. Bu da ekonomik istikrarı tehdit ediyor. Ayrıca, doların artması, Merkez Bankası’nın daha fazla para basmasına ve bankalara aktarmasına neden oluyor. Bu da parasal genişlemeye ve enflasyonun daha da artmasına yol açıyor. Muratoğlu, Türkiye’de doların 30 lira olması halinde, kur korumalı mevduat sahiplerinin bankalara para basma olarak geri döneceğini söylüyor. Bu da ekonomik sorunları daha da büyüteceğini ifade ediyor.

İnsanlar borsaya çok sevdikleri için değil, borsa efsanesine inandıkları için yatırım yapıyorlar. Borsada çok kısa sürede çok büyük paralar kazanabileceklerini düşünüyorlar. Bunun için de halka arz edilen şirketlere ilgi gösteriyorlar. Halka arz edilen şirketlerin hisseleri çok düşük fiyatlardan satılıyor ama sonra çok yüksek fiyatlara çıkıyor. Bu da insanların borsayı bir piyango bileti gibi görmesine neden oluyor. Muratoğlu, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve öyle kağıtların da halka arz edilmeye başlandığını ki artık dünya sonu dedi.