Oruç tutamayanlar dikkat! Kefaret ücreti belli oldu! 2023 Ramazan Fidyesi 30 günlük bedeli ne kadar oldu?

Oruç tutamayanlar dikkat! Kefaret ücreti belli oldu! 2023 Ramazan Fidyesi 30 günlük bedeli ne kadar oldu?

Ramazan ayının gelmesi ile beraber merak edilen konulardan biri fidye miktarı oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2023 yılı için günlük oruç kefaret tutarı açıkladı. 30 günlük süreçte oruç tutamayan bir kişi ne kadar ödeyecek?

İslam dininde oruç ibadeti Allah'ın Müslümanlar üzerine farz kıldığı akil baliğ olan tüm müslümanların yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Ancak merhametli ve yüce olan Allah'ın farz kıldığı ve tutulmasını istediği oruç için bazı sebeplerden dolayı tolerans gösterilmiştir.

Sağlık sebeplerinden kaynaklı olarak oruç tutamayanlar, doktorun tutarsa sıhhatine zarar verir, dediği kişilerin dinimizce zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bunun için her güne fidye vermesi gerekiyor.

FİDYE MİKTARI NASIL BELİRLENİYOR?

Zorlama ve baskının olmadığı ibadetlerin dahi kolaylıkla ifa edilebildiği İslam dininde Ramazan ayı içerisinde oruç tutamayanlar için kolaylık sunuluyor. Kişi tutamadığı gün kadar belirlenen fidye miktarını ödenerek kefaretini vermiş oluyor. Belirlenen fidye miktarı ihtiyaç sahibi bir kişinin gün içinde karnını doyuracağı oran üzerinden hesaplanıyor.

2023 FİDYE MİKTARI NE KADAR OLDU?

oruc-tutamayanlar-dikkat-kefaret-ucreti-belli-oldu-2023-ramazan-fidyesi-30-gunluk-bedeli-ne-kadar-oldu.jpg

Kişi isterse bunu yemek olarak verebileceği gibi isterse maddi karşılığını sunabiliyor. Diyanet tarafından 2023 yılı için belirlenmiş oruç kefareti ücreti 70 TL'dir. Oruç kefaretinin yalnızca kişisel probleminden dolayı orucunu tutamayan kişiler tarafından verilmesi gerekiyor. Öte yandan belirlenen bu rakam 2023 yılı fitre miktarı olarak geçerli oluyor.

Sağlık probleminden kaynaklı olarak oruç tutamayan bir kişi Ramazan ayı boyunca her gün bir fakiri doyurabileceği gibi toplu olarak 30 günün sonunda ödeme yapabilir. Diyanet bu konu ile ilgili bir gün içinde iki öğünü düşünerek 70 TL'yi uygun görmüştür.

30 GÜNLÜK KEFARET BEDELİ NE KADAR OLDU?

Öte yandan pek çok kişinin de asıl merak ettiği konu Ramazan ayı boyunca gün gün verilebileceği gibi ay sonunda toplu olarak verilebilecek bu kefaret bedeli 30 günün sonunda ne kadara denk geliyor. 30 gün boyunca oruç tutamayacak bir kişinin ay sonunda toplu olarak kefaret bedeli 2 bin 100 TL oluyor.