Özel sektörde çalışanlar dikkat! e-Devlet üzerinden kontrol edin birikmiş paranız olabilir!

Özel sektörde çalışanlar dikkat! e-Devlet üzerinden kontrol edin birikmiş paranız olabilir!

Özel sektörde çalışanların dikkatine! Çeşitli nedenlerden dolayı devlet tarafından ödeme alan kişilerin gözden kaçırmış olduğu sebeplerle bankada birikmiş parası olabilir.

Sigortalı çalışan kişilerin iş yerlerinde otomatik olarak BES’e dahil olduklarını biliyor musunuz? BES kesintisi yapıldığından haberi olmayan kişilerin paraları bankada birikebiliyor. Peki BES kesintisi nedir? BES kesintisi ile ilgili sorgulama işlemleri nereye ve nasıl yapılabilir? Sigortalı çalışanları yakından ilgilendiren konu ile ilgili tüm detaylar işte sizlerle...

BES kesintisi nedir?

Özel sektörde çalışan ve çeşitli nedenlerden dolayı devlet tarafından ödeme alan kişilerin gözden kaçırmış olduğu bazı sebeplerden dolayı bankada birikmiş parası olabilir. Özel sektör çalışanları e-Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yaparak söz konusu ödemeyi kontrol ederek birikmiş parası olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilir.

Sigortalı çalışan kişilerin iş yerlerinde otomatik olarak BES’e dahil edilmektedir. Bu durumda farkında olmadan para birikimi yapmış olabileceğinizi unutmayın hemen e-devlet uygulamasına aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili sorgulama yapabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kişilerin çalışma hayatında yapmış oldukları tasarrufun yatırıma dönüştürme şeklidir. Sigortalı çalışan kişilerin her ay brüt maaşlarından yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine aktarılmaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 01.01.2017 tarihinden itibariyle çalışan sayısına bağlı olarak kademeli bir şekilde sisteme dahil edilmeye başlamıştı.

BES ödemesi nasıl alınabilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili sorgulama yaparak biriken paranızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sorgulama işlemlerini e-Devlet uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için ise e-Devlet uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra arama kısmına “bireysel emeklilik” yazmanız ve ardından gerekli sekmeni seçmeniz gerekmektedir. Çıkan ekranda Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ne kadar paranız olduğunu görebilirsiniz.

Yatırılan paraların belirli bir süre içerisinde hesaptan çekilmesi durumunda ise devlete geri iade edileceği bilgisi verilmiştir. Söz konusu ödemeler ise PTT şubeleri aracılığıyla çekmeyi talep edebilir ve PTT aracılığıyla da ödemeyi alabilirsiniz.