Panama, Uzakdoğu'yu karıştırdı!

Panama, Uzakdoğu'yu karıştırdı!

Orta Amerika ülkesi Panama Çin ile diplomatik ilişkileri başlattıklarını duyurdu. Panama, Tayvan'ı da Çin toprağı kabul ederek bu ülkeyle uzun yıllardır varolan diplomatik ilişkiyi kesti. Karardan 'üzüntü ve öfke' duyduklarını açıklayan Tayvan Dışişleri,

Çin, Orta Amerika ülkelerinden Panama ile diplomatik ilişkiler kurma konusunda anlaştı. Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Panama Dışişleri Bakanı ve Başkan Yardımcısı İsabel De Saint Malo de Alvarado, diplomatik ilişkilerin kurulması yönünde ortak bildiri imzalandı.

PANAMA 'TEK ÇİN POLİTİKASINI' KABUL ETMİŞ OLDU

Ortak bildiride "İki ülke halkının çıkarları ve istekleri doğrultusunda Çin ve Panama bu tarihten itibaren karşılıklı olarak birbirini tanıma ve büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişkilerin başlatılmasına karar verdi" dendi.

Daha önce uzun yıllar Çin'e karşı Tayvan'ın yanında yer alan Panama böylece 'Dünyada sadece tek bir Çin olduğunu' ve 'Tayvan'ın Çin'in parçası' olduğunu kabul etmiş oldu.

'STRATEJİK İLİŞKİLERDE YENİ BİR SAYFA'

Çin Dışişleri Bakanı Wang "Bu tarihi bir an. Çin-Panama ilişkilerinde yeni bir dönem açıldı" derken, Panamalı mevkidaşı Saint Malo iki ülkenin 'önemli bir adım' attığını belirterek "Stratejik ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ortak bildiri Çin'in geçen hafta Panama'nın Colon bölgesinde doğalgaz tesisileri de olan bir konteyner limanı inşa etmeye başlamasından sonra geldi.

Panama uzun zamandır Tayvan ile diplomatik, Çin ile ise ticari ilişkiler kurmaktan yanaydı.

Çin ayrıca ABD'nin ardından ülkenin en büyük gelir kaynağı olan Panama Kanalı'nı en fazla kullanan ikinci ülke konumunda.

20 ÜLKE TANIYOR

Dünyada şu anda sadece 20 ülkenin Tayvan ile diplomatik ilişkisi bulunuyor. Sao Tome ve Principe de aralık ayında Çin ile diplomatik ilişkilerini yaklaşık 20 yıl aradan sonra başlatmış ve Tayvan'ı tanımayı bıraktığını açıklamıştı.

Tayvanlı yetkililer, Sao Tome ve Principe'nin ada ile diplomatik ilişkilerini kesmesinden derin üzüntü duyulduğunu bildirmiş, ülkede bulunan diplomatların geri çekileceğini kaydetmişti.

Çin, kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan'ın diğer ülkelerle ilişkisinin Pekin yönetimi üzerinden yürütülmesi gerektiğini savunuyor.

'TAYVAN BOĞAZI VE BÖLGEDEKİ BARIŞA YÖNELİK AÇIK PROVOKASYON'

Diğer taraftan Tayvan gelişmeye sert tepki gösterdi. Tayvan yönetiminden yapılan açıklamada "Çeşitli yollarla Tayvan'ı uluslararası alanda baskı altına almak için sözde Tek Çin Politikası'nı manipüle eden Pekin'i kınıyoruz" dendi.

Açıklamada "Bu sadece Tayvan halkının refahı ve hayatına yönelik açık bir tehdit değil aynı zamanda Tayvan Boğazı ve bölgedeki barış ve istikrara yönelik de açık bir provokasyon" ifadeleri kullanıldı.

Tayvan Dışişleri de karardan dolayı 'öfke ve üzüntü' duyduklarını belirterek, Panama'yı 'yıllarca süren dostluğu gözardı etmekle' ve 'zorbalıkla' suçladı.