Piyasalar Karıştı! Brent Petrol Tahminleri Revize Edildi!

Piyasalar Karıştı! Brent Petrol Tahminleri Revize Edildi!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, küresel petrol stoklarındaki artış nedeni ile 2023 yılına ait petrol fiyat tahminlerinde revize yaptığını açıkladı. Powell, petrol fiyatlarını da etkisi altına altı ve tüm seyri değiştirdi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, küresel petrol stoklarındaki artış nedeni ile 2023 yılına ait petrol fiyatlarındaki tahminlerini aşağı yönlü olarak revize ettiğini bildirdi. Piyasalarda yer alan Powell rüzgarı, petrol fiyatlarında da etkili olmaya başladı. Faiz oranları için yapılan iyi yönlü tahminler gündemden çekilirken, altın ve petrol fiyatlarındaki tahminlerde de değişiklikler meydana geldi.

Uzman isimlere göre, 2023 yılı boyunca petrol fiyatlandırmaları Çin’in talepleri tarafından belirlenecek. Amerika Birleşik Devletleri Bankası Fed Başkanı Jerome Powell’in ABD Senatosu’nda yaptığı konuşmada, piyasaların dengesi değişti. Yapılan konuşma neticesinde, 2023 yılı başından itibaren faiz artışlarına ara verileceğine dair beklentiler sona erdi. Aynı zamanda, riskli varlıklara da güven azaldı.

DOLAR ENDEKSİ SON 3 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE KADAR YÜKSELDİ

dolar-manse.jpg

Amerika Birleşik Devletleri Bankası Fed Başkanı Jerome Powell’in ABD Senatosu’nda yaptığı konuşma nedeni ile değişen dengeler neticesinde, dolar endeksi son üç ayın en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Petrol fiyatları ise, yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak aşağı yönde harekete geçti. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, küresel petrol stoklarındaki artış nedeni ile petrol fiyatlarındaki 2023 yılı tahminlerini de aşağı yönde olacak şekilde tekrar düzenlediğini açıkladı. Uluslararası Enerji Ajansı daha önceki tahminlerinde şu ifadelere yer vermişti; ‘’Mart 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’na göre, bu yıl için Brent türü ham petrol ortalama varil fiyatı 82,95 dolar olarak tahmin ediliyor.’’

2024 YILI İÇİN BRENT PETROL TAHMİNİ 77,47 DOLAR

brent-petrol-manset.jpg

İlgili rapora göre, 2024 yılına dair tahminlerde herhangi bir değişiklik olmadı. Buna göre, Brent türü ham petrolün varil fiyatının 2024 yılında 77,47 dolar, WTI külhan petrol fiyatının ise, 71,57 dolar olması bekleniyor. Son gelişmelere göre yapılan fiyat revizelerine rağmen, yılın ikinci çeyreğinde ham petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskının, rafinerilerden gelen yüksek ham petrol talebinin tarafından baskılanacağı ifade ediliyor.