PTT'den ev hanımlarına aylık 1870 TL ödeme resmen başladı! Tek yapmanız gereken e-Devlet'ten başvuru yapmak ve...

PTT'den ev hanımlarına aylık 1870 TL ödeme resmen başladı! Tek yapmanız gereken e-Devlet'ten başvuru yapmak ve...

Türkiye'de çalışmayan ya da daha önce hiç çalışmamış olan ev hanımları için devlet harekete geçti. Milyonlarca kadının cebi para görecek. Artık kendi maaşları olacak. İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan ev hanımları için yapılacak ödemeler netlik kazandı. Asgari ücretin 7 Bin 500 TL olması ile birlikte çalışmayan ev hanımları için de ödemelere zam yapıldı.

64800f9586b24706fc97a406-001.webp

PTT'den ev hanımlarına aylık 1870 TL ödeme resmen başladı! Tek yapmanız gereken e-Devlet'ten başvuru yapmak ve...- Bakanlık milyonlarca kadın için hamlesini yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemelerle ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen 1870 TL’lik ödemelerin artık PTT üzerinden yapılacağı duyuruldu.

Ev hanımlığı yapan ve maddi desteğe ihtiyaç duyan kadınlara yönelik her ay düzenli olarak ödemeler yapılmaktadır. Yapılan açıklamaya göre çalışmayan ev hanımlarına dul ve yetim aylığı olarak ödeme yapılmaktadır. Eşini kaybeden veya babası vefat eden kadınlar, düzenli ödemelerden faydalanabilmektedir. Ödeme hakkındaki detaylar da açıklanmıştır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Sigortalı olarak çalışan bir eşin vefat etmesi durumunda geride kalan eşe, çocuklarına ve varsa anne ve babasına maaş bağlanmaktadır. Yasalarda belirtilen kurallara göre, alınan son maaş miktarının %75’i eşe bağlanırken eş çalışıyorsa bu oran %50 olarak hesaplanmaktadır. İki veya daha fazla yetim çocuk bulunması durumunda eş için %50, yetim çocuklar için ise %25 oranında maaş bağlanmaktadır.6482b0d286b24a1f78a87558-001.webp

NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

Dul ve yetim maaşı alan kişiler için en düşük emekli maaşı üzerinden hesaplama yapılmaktadır. 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak belirlenmiştir. Hesaplamaların belirlenen tutar üzerinden yapıldığı belirtilirken %25 diliminde yer alan kişilere 1.375 TL, %50 diliminde yer alan kişilere 2.750 TL, %75 diliminde yer alan kişilere ise 4.125 TL ödeme yapılmaktadır. 2023 yılında yetersiz görülen emekli maaşlarına %36 oranında zam yapılmıştır. Bu kapsamda maaş tutarı 7.500 TL’ye yükseltilmiş ve zam oranında 1.870 TL ek ödeme yapılmaktadır.

ÇOCUKLARA DA MAAŞ BAĞLANIYOR

Belirlenen kuralları karşılayan erkek ve kız çocukları yetim maaşı alabilir. Erkek çocukları için ödemeler 18 yaşına kadar devam ederken öğrenci olmaları durumunda ödemeler 20 yaşına kadar sürer. Üniversite öğrencisi olmaları durumunda ise 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilirler. Kız çocukları ise evlenmedikleri sürece ömür boyu yetim aylığından yararlanabilirler. Sigortalı olarak çalışan bir babanın evli kız çocuğu, babasının ölümü durumunda, evli olsa bile boşandığı anda yetim aylığı kapsamında yer aldığı için ödemelerden faydalanabilir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, düzenli olarak yapılan ödemeleri PTT aracılığıyla gerçekleştirecektir. Bu uygulama, ödemelerin daha güvenli ve hızlı bir şekilde alınabilmesini sağlayacaktır. Ödeme tutarı her ay 1870 TL olarak belirlenmiştir.

Ödemelerden faydalanabilecek kişiler, çalışmayan ev hanımları ve dul veya yetim durumunda olan kadınlardır. Eşini kaybeden veya babası vefat eden kadınlar, düzenli ödemelerden yararlanabilirler. Ödemeler, kadınların maddi destek ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.

Ödeme miktarı, yasal düzenlemelere göre belirlenmektedir. Son maaş tutarının belirli bir yüzdesi, dul veya yetim olan kişiye bağlanır. Yetim çocuk sayısı ve diğer faktörler de ödeme miktarını etkileyebilir. En düşük emekli maaşı üzerinden hesaplanan ödemeler, 2023 yılında yapılan zam oranıyla birlikte artırılmıştır.

Erkek çocukları için ödemeler, belirli bir yaşa kadar devam etmektedir. Öğrenci olan erkek çocuklar, daha uzun süre boyunca ödemelerden faydalanabilirler. Kız çocukları ise evlenmedikleri sürece ömür boyu yetim aylığından yararlanabilirler.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadınlara yönelik yapılan bu ödemelerle, ev hanımlarının ve dul veya yetim kadınların maddi güvenliklerini sağlamayı hedeflemektedir. Ödemelerin PTT aracılığıyla yapılması, daha kolay ve erişilebilir bir süreç sunmaktadır.