Ramazan ayına sayılı günler kaldı! Peki orucu neler bozar? Din İşleri Kurulu açıkladı

Ramazan ayına sayılı günler kaldı! Peki orucu neler bozar? Din İşleri Kurulu açıkladı

Ramazan ayının başlamasına çok az bir süre kaldı. Yaklaşan Ramazan ayı nedeni farklı birçok konu da araştırılmaya başlandı. Bu konular arasında orucu bozan şeylerin ne olduğu da yer aldı.

2023 yılının Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Müslümanların oruç tutma ibadetini yerine getireceği bu ay için hazırlıklar başladı. Hazırlıkların başlamasının yanı sıra insanlar, Ramazan ayına dair farklı pek çok konu hakkında arama motorlarında da araştırmalar yapmaya başladı.

Yapılan araştırmalar arasında orucu bozan şeylerin neler olduğu ve oruçlu olunduğunun unutulması ile yemek yenilmesinin orucu bozup bozmadığını dair konular yapılan, araştırmalar arasında ilk sıralarda yer aldı. Din İşleri Kurulu ise, kendi sayfasında yaptığı açıklama ile insanları merak ettiği tüm konulara yanıt verdi.

ORUCUN TEMEL UNSURLARI

640xauto.webp

Müslümanların oruç ibadetini yerine getirdiği Ramazan ayında, orucun temel unsurları arasında; yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak yer almaktadır. Oruç tutmanın temel unsurları arasında yer alan bu davranışları gerçekleştirmek, orucun bozulmasına yol açmaktadır. Yeme içme kapsamında sigara ve nargile gibi keyif veren tütün kökenli ürünler ile uyuşturucular da yer almaktadır. Bu kapsamda, oruçluyken alınan ilaçlar da orucun bozulmasına neden olmaktadır.

UNUTARAK ORUÇ BOZMAK

İnsanların en çok yaptığı araştırmalar arasında, unutarak yemek yenilmesinin ya da su içilmesinin orucu bozup bozmayacağı yer alıyor bu konuya dair Hz. Peygamber; ‘’Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer içerse, orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir’’ (Buhari, Savm, 26) buyurmuştur. Oruçlu olduğunun unutulması hâlinde bir şey yiyip içen kişinin, o aşamada oruçlu olduğunu hatırlatmasıyla ağzındaki ileri çıkartıp, ağzını su ile yıkaması ve orucuna devam etmesi mümkündür. Kişinin oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra mideye bir şeyin girmesi, orucun bozulmasına neden olur.