Raporlu personele mahkemeden şok karar! İşçiyi haksız buldu!

Raporlu personele mahkemeden şok karar! İşçiyi haksız buldu!

Sık sık rapor alan personelini işten çıkaran ve sonrasında da onun ile mahkemelik olan işveren, mahkeme tarafından haklı bulundu. Mahkemenin verdiği karar, herkesi şaşkına çevirdi. İşte ayrıntılar…

Yasal hakkını kullanarak rapor alan personel, işvereni tarafından kovulunca mahkemeye başvurdu. Personelleri işverene karşı koruyan ve çoğunluk ile de büyük kazançlar ile ayrılmasını sağlayan mahkeme yönetimleri, bu kez herkesi şaşkına çeviren bir karara imza atarak gündeme oturdu.

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışan işçi, son bir senede aldığı raporlar sebebi ile işten çıkartıldı. Bu durumu mahkemeye taşıyan ve işe iadesini isteyen personel, mahkemece haksız bulundu. Mahkeme heyetinin verdiği bu istisnai karar, iş dünyasına damgasını vurdu.

İŞİ AKSATTIĞI İÇİN KOVULDU!

raporlu-personele-mahkemeden-sok-karar-isciyi-haksiz-buldu.png

Otomotiv sektöründe hizmet veren bir fabrikanın boyahane departmanında çalışan bir işçi, son 1 yıl içerisinde aldığı raporlar gerekçesi ile işinden oldu. Son yılında 12 kez rapor olarak toplamda 69 gün kadar işe gelmeyen işçinin işi aksattığı kanaatine veren işveren, işçiyi kadrosundan çıkardı. Çeşitli sağlık sorunları sebebi ile yasal hakkını kullanarak rapor alan ve işe gelmeme sebebini resmiyete döken işçi, kovulma kararını doğru bulmayarak konuyu mahkemeye taşıdı. 4857 sayılı İş Kanunun 18’inci maddesinde belirtilmiş olan işçinin yetersizliği gerekçesi ile kovulduğunu ifade eden çalışan, bu yargının gerçeği yansıtmadığını savundu.

İŞÇİ HAKSIZ BULUNDU!

Mahkemeye taşınan işçi- işveren anlaşmazlığını değerlendiren mahkeme heyeti, işçinin devamsızlığı sebebi ile iş yerinde üretim kaybı ya da hat durması gibi problemler ile karşılaşılmadığını ve bu sebep ile de işçinin işine iade edilmesi gerektiğine işaret etti. Davalı işveren bu kararı reddederek konuyu istinafa taşıdı.

İstinafa taşınan mahkemede emsal bir karara imza atıldı. Bölge Adliye Mahkemesi 10’uncu Hukuk Dairesi tarafından verilmiş olan kararda; sık sık rapor alma halinde işveren aralıklı da olsa işçinin iş görme kabiliyetinden faydalanamayacağını hatırlattı. Sık sık hastalanan ve bu sebep ile de devamsızlık yapan işçinin iş yerinde bir takım olumsuzluklara sebep olabileceğini ifade eden mahkeme heyeti, işçiyi haksız buldu.