Rusya'dan rahatlatan açıklama! Tahıl koridoru anlaşması 60 gün daha uzatıldı!

Rusya'dan rahatlatan açıklama! Tahıl koridoru anlaşması 60 gün daha uzatıldı!

18 Mart tarihinde sona erecek olan tahıl koridoru anlaşması ile ilgili yürütülen müzakereler sonucunda Rusya’dan rahatlatan bir açıklama geldi. İşte o açıklamaya ilişkin ayrıntılar…

24 Şubat 2022 tarihinden bu yana savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna, dünya ekonomisinin dengesi resmen alt üst etti. Tahıl üretimi konusunda lider konumda olan iki ülkenin savaş içerisinde olması, dünyayı gıda krizi konusunda oldukça büyük bir paniğin içerisine doğru sürükledi. Savaş sebebi ile Ukrayna’dan çıkamayan tahıl yüklü gemiler, gıda sektörü üzerinde bomba etkisi yarattı.

Bir süredir tahıl ürünlerinin fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşması sebebi ile zor günler geçiren ülke yönetimleri, 18 Mart tarihinde sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasından ötürü köşeye sıkıştı. Anlaşmanın bitmesi ve tahıl koridorunun kapanması durumunda dünyayı gıda krizinin beklediğini belirten yetkililer, bir süredir Rusya ile bu konu hakkında görüşmeler yürütüyorlardı. Sonunda o görüşmeler dünyanın yüzünü güldüren bir sonuca bağlandı.

ARABULUCULUK İŞE YARADI!

rusyadan-rahatlatan-aciklama-tahil-koridoru-anlasmasi-60-gun-daha-uzatildi-2.jpg

Dünya ülkeleri için hayati bir öneme sahip olan tahıl koridoru için son anlaşma Kasım 2022 tarihinde yapılmış ve tahıl koridorunun 18 Mart tarihine kadar açık olacağı duyurulmuştu. Sürenin giderek kısalması dünya genelinde büyük bir panik yaratırken Türkiye ve Birleşmiş Milletler, arabuluculuk görevini yüklenerek Rusya ile görüşmelere başladı.

Rusya ve Birleşmiş Milletler heyeti, tahıl koridoru ile ilgili görüşmek adına İsviçre’nin Cenevre kentinde tekrar bir araya geldi. Türkiye’nin de destek verdiği anlaşma üzerine yürütülen görüşmenin sonucunda yeni bir anlaşma imzalandı. Buna göre Rusya, tahıl koridorunun 60 gün daha açık kalmasına onay verdi.

BM GENEL SEKRETİ DURUMU DEĞERLENDİRDİ!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 18 Mart tarihinde sona ermesi planlanan tahıl koridoru anlaşmasının 60 gün daha uzatıldığını ifade etti. Toplantıya Rusya’yı temsilen katılan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Verşinin ise Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımlar sebebi ile anlaşmanın tek taraflı işlediğine dikkat çekti. Verşinin, yaptırımların hafifletilmesinin anlaşmanın tamamı ile uygulanması için yeterli bir sebep olmadığının da altını çizdi.