Satın alması ayrı, onaylatması ayrı para! Noter ücretlerine rekor zam geldi!

Satın alması ayrı, onaylatması ayrı para! Noter ücretlerine rekor zam geldi!

Mevcut koşullarda zar zor bir gayrimenkul sahibi olmayı başaracak olanlara, üzücü haber geldi. Yetkililer, noter ücretlerine zam yapıldığını açıkladı. İşte ayrıntılar…

2021 yılının son çeyreğinden bu yana gerek pandeminin yarattığı tahribat gerek devam eden Rusya- Ukrayna savaşı gerek ise de piyasaları direkt olarak etkileyen diğer faktörlerden ötürü yükselmeye devam eden enflasyon, her alanda yüksek oranlı zamların okunmasına sebep oldu. Başta gıda fiyatları olmak üzere temel hizmet alanlarının hemen hemen tamamında yüksek oranlı zamlar ile karşı karşıya kalan tüketiciler, birikimleri karşılığında bir gayrimenkul sahibi olma hayallerini erteledikçe ertelemek durumunda kaldı.

Hammadde fiyatları, yüksek enflasyon ve daha pek çok faktörden ötürü son dönemlerde fahiş seviyelere ulaşan satılık ve kiralık daire fiyatları, özellikle büyük şehirlerde yaşayan veya yaşamayı planlayan vatandaşları resmen köşeye sıkıştırdı. Bir şekilde gayrimenkul sahibi olma yolunda araştırmalarını devam ettiren vatandaşlara ise bugün itibari ile geçerli olan üzücü bir haber verildi. Yetkililer, noter ücretlerine yüksek oranlı zammın yansıdığını duyurdu.

ZAM KARARI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI!

satin-almasi-ayri-onaylatmasi-ayri-para-noter-ucretlerine-rekor-zam-geldi.png

Gayrimenkul fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşmış olduğu şu günlerde tüketicileri yakından ilgilendiren yeni bir karar daha alındı. Noterlerde yapılan işlemlerden tahsil edilen ücretlere ilişkin düzenlemeye giden yetkililer, söz konusu yeni kararı Resmi Gazete’de yayımladı. Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiş olan yeni karara göre noter işlemlerinden tahsil edilen ücretlere yüzde 100 oranında zam yapıldı. Buna göre noterler taşınmaz sözleşmelerinde satışa konu olan gayrimenkulün değerinin binde 1’i oranında ücret alacaklar. İlgili ücret 500 TL’den az 4 bin TL’den ise fazla olmayacak.

HARÇLARA ZAM YAPILDI!

Resmi Gazete’de yayımlanmış olan karara göre noterlerin yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30’u oranında tahsil ettikleri noter ücretinde asgari sınır 8,66 TL’den 17,32 TL’ye, vakıf senedi ve vasiyetname düzenleme ücreti 391,91 TL’den 783,82 TL’ye, her bir sayfadan alınan yazı ücreti 11,88 TL’den 23,76 TL’ye ve tescil edilmesi gereken işlemlere ait kağıtlardan alınan ücret ise 3,71 TL’den 7,42 TL’ye yükseltildi.