Satışlar düştü, fiyatlar düşmek bilmedi! Konut fiyatları yüzde 153 arttı!

Satışlar düştü, fiyatlar düşmek bilmedi! Konut fiyatları yüzde 153 arttı!

Konut fiyatları ülkenin dört bir yanında sorun olmaya devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası fiyatlara ilişkin yeni veriler açıkladı. İşte o verilere ilişkin aryıntılar…

2021 yılının sonunda oluşan ciddi kur farkı ile birlikte yükselişe geçen gayrimenkul fiyatları, son dönemlerin en büyük problemlerinden birisi oldu. Yükselen enflasyona bağlı olarak artan kiralar ve satılık konut fiyatları, tüketicilerin bütçelerini oldukça aştı. Bu durum vatandaşların en temel haklarından olan barınma hakkının önünde resmen engel oluştururken özellikle deprem felaketi ile birlikte fırsatçılıkların ortaya çıktığı kayda geçti.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden ötürü çevre illere göç etmeye başlayan depremzedeler ve deprem korkusu sebebi ile mevcut ikametgah adreslerini değiştirmenin yollarını arayan diğer vatandaşlar, kira ve satılık fiyatlarında ciddi bir uçurum ile karşılaştı. Hali hazırda yüksek olan gayrimenkul fiyatları, son dönemlerde ciddi seviyelere ulaştı. Buna bağlı olarak satışlar azalırken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da konut fiyat endeksine ilişkin son verileri paylaştı.

SENELİK YÜZDE 153’Ü AŞAN ARTIŞ!

satislar-dustu-fiyatlar-dusmek-bilmedi-konut-fiyatlari-yuzde-153-artti-2.jpg

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası konut fiyat endekslerine ilişkin verileri paylaştı. Buna göre ocak ayında konut kiraları yüzde 6,9 oranında arttı. Yıllık bazda artış ise yüzde 153,1 olarak kayda geçti.

İstanbul’da son 6 aylık süreç içerisinde konut fiyatları yüzde 6 oranında artış gösterdi. Metrekare fiyatı 28 bin 910 TL’ye kadar yükseldi. Ankara’da ise ocak ayında konut fiyatları yüzde 6 oranında yükselirken metrekare fiyatı 13 bin 664 TL olarak kayda geçti. İzmir’deki aylık artış ise yüzde 5,6 olarak açıklandı. Böylelikle İzmir’de metrekare fiyatı 22 bin 214 TL olarak hesaplandı.

KONUT SATIŞLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ!

Türkiye İstatistik Kurumu da konut satışlarına ilişkin son verileri paylaştı. Buna göre ocak ayında konut satışları yüzde 10,6, şubat ayında ise yüzde 18 oranında azalma yaşandı. 2023 yılının ilk iki ayında ülke genelinde 177 bin 739 adet konutun satılmış olduğu belirlendi. Açıklanan bu adet sayısının, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında daha az olduğu bildirildi.