Seçim ertelenecek mi? Ertelenirse ne olur? Yasalar ne diyor? Ak Parti'den seçim kararı geldi

Seçim ertelenecek mi? Ertelenirse ne olur? Yasalar ne diyor? Ak Parti'den seçim kararı geldi

2023 Seçimleri 14 Mayıs tarihi olarak belirlenmişti. Türkiye adeta nefesini tutmuş seçimi beklerken hiç beklenmeyen bir felaketle karşı karşıya kaldı. Kahramanmaraş merkezli peş peşe depremlerle binlerce can kaybı yaşandı. Peki şimdi ne olacak?

Türkiye'de 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağı konuşulmuş ve Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı medyada seçim çalışmalarına başlamıştı. Türkiye seçim için tarih konuşurken beklenmeyen yıkıcı bir olay ile sarsıldı.

secim-yasasi-degisikligi-tbmm-den-gecti-337.jpg

Seçim ertelenecek mi? Ertelenirse ne olur? Yasalar ne diyor? Ak Parti'nin son kararı...- Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler ülkeyi adeta sarstı. Yıkıcı depremlerin 10'uncu gününde hala can kaybı sayısı artarken 3 ay süre ile OHAL kararı alınmış ve Milli Yas ilan edilmişti.

nzxriafs9kgpdkljpeon4g.webp

ANAYASA NE DİYOR?

Anayasa'da yer alan maddelere göre ise Türkiye Cumhuriyeti'nde savaş yaşanmadığı sürece seçimlerin yapılacağı yönünde ibare bulunmaktadır.

Peki Türkiye seçimlere gidecek mi? Yasalar ne diyor? Ak Parti grubundan seçim açıklaması geldi...

nebi-mis-giris.jpg

SEÇİM NASIL YAPILACAK? 10 İLDE OY VERİLECEK Mİ?

Yaşanan deprem nedeni ile 10 ilde hayat durma noktasına gelirken büyük yıkımın yaşandığı Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ve Gaziantep'te nerede ise sağlam bina kalmamıştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, "Biz şu an can kurtarma derdindeyiz. Şu ana kadar seçimle ilgili herhangi bir şeyi toz zerresi kadar bile konuşmadık. Bunu konuşmaya utanırız. Hepimiz deprem bölgesindeyiz. Bu felaketin ortasında bunu konuşmak abesle iştigal, giden canlarımıza hakarettir. Bunu konuşanlar kafaları bulandırmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

YASALAR KUTSAL METİN DEĞİLDİR

AK Parti'li Bülent Arınç'da twitter hesabından yaptığı paylaşım ile kamuoyuna seçimlerin ertelenmesİ gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundu.

İşte o paylaşımı:

cik.jpg

fo3k7cwxwbahx90.jpgfo3k7kdx0aupbxs.jpg