SGK videosunu çekti, adım adım e-Devlet emekli başvurusunu anlattı!

SGK videosunu çekti, adım adım e-Devlet emekli başvurusunu anlattı!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından yürürlüğe girmesi beklenirken; SGK bir video yayınladı. Videoda emeklilik başvurusuna ilişkin süreç yer aldı. İşte adım adım e-Devlet emeklilik başvurusu…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) deprem sonrası iki hafta olarak verdiği ara, 28 Şubat 2023 tarihi itibariyle son buldu. 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece yapılan oylama ile TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile yasalaştı. Resmi Gazete ile yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesinde emeklilik başvuruları için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) açıklama geldi.

Emeklilik dilekçelerini hem fiziki olarak hem de online olarak kabul eden SGK, online emeklilik dilekçesi verecek olanlar için bir animasyon video hazırladı. Adım adım emekli olma sürecinin anlatıldığı videoda, e-Devlet Kapısı aracılığıyla nasıl başvuru yapılabileceğinin cevabı yer aldı. Peki, emeklilik başvurusu e-Devlet üzerinden nasıl yapılır? İşte adım adım e-Devlet emeklilik başvurusu…

T.C. KİMLİK NUMARASI VE ŞİFRE İLE GİRİŞ YAPILABİLİYOR

sgk-videosunu-cekti-adim-adim-e-devlet-emekli-basvurusunu-anlatti-2.jpg

Emeklilik başvuruları için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilme olanağı tanıyan SGK, başvurular için ‘Gelir, aylık, ödenek talep belgesinin verilmesi’ hizmetini devreye soktu. Videoya göre, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapan kişiler, arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden herhangi birini yazarak, bu hizmete ulaşabiliyor. SGK kapsamında aylık talep edildiğine ilişkin bir başvuru formu sunan bu hizmet kapsamında; SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/A, Bağkur kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/B Bağkur seçiliyor ve ‘Başvur’ butonu ile ekrana gelen başvuru formu doldurulmaya başlanabiliyor.

BAŞVUR BUTONU İLE DİLEKÇE, SGK’YA GÖNDERİLİYOR

T.C. kimlik numarası ve ad ve soyadı gibi temel bilgiler ekrana otomatik olarak geleceği için başvuru yapacak olan kişilerin maaş ödemesinin yapılacağı banka seçip, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazdıktan sonra, cep telefonu ve adres bilgilerini doldurması gerekiyor. Bağkur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda ‘Aylık alıyor mu?’ kutucuğunda yer alan ‘evet’ ya da ‘hayır’ seçeneklerinden herhangi birinin işaretlenmesinin ardından ‘İleri’ butonu, sonra ekrana gelen ‘Başvur’ butonuna tıklanarak, başvuru SGK’ya online bir şekilde gönderilebiliyor. Bu şekilde başvuru yapanların dilekçe vermek için SGK’ya gitmesine gerek kalmıyor.