Sıfır otomobile 1 ayda yüzde 8 zam! Nedeni ise şoför sıkıntısı!

Sıfır otomobile 1 ayda yüzde 8 zam! Nedeni ise şoför sıkıntısı!

Uzun bir süredir fiyatlar da artış yaşanan otomotiv sektörü, çift krizi ve döviz sorunlarının haricinde de farklı nedenlerden dolayı artmaya devam ediyor. Sıfır otomobilde bir içerisinde yüzde 8 zam yaşandı.

Sıfır araç piyasasında yaşanan fiyat artışları, dünya genelinde etkili olan çip krizi ve döviz sorununun yanı sıra, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle meydana gelmekteydi. Bir ay içerisinde sıfır otomobillere gelen yüzde 8 zam artışının, tüm dünyada büyüyen tır şoförü eksikliğinden kaynaklandı belirtildi.

Tır şoförü eksikliğinden kaynaklanan sorun var teslimatları ertele ettirirken, oluşan açığın kapanması için uğraşan markalar ve lojistik maliyetindeki artışlar da sıfır otomobil fiyatlarının artmasına neden olan faktörler arasında yer almaya başladı. Tır şoförü eksikliğinin etkili olması sıfır araç piyasasında, bir ay gibi kısa bir süre içerisinde yüzde 8 oranında zam artışının yaşanmasına sebebiyet verdi.

SIFIR ARAÇLAR LİMANLARA İNDİRİLEMİYOR

640xauto-3.webp

Tır şoförünün bulunamaması, Avrupa’da üretilen otomobillerin limana indirilmesi ya da hiç dağıtımların yapılamamasına neden oluyor. Güçlü otomobil markaları arasında yer alan Opel ve Opel gibi birçok marka Türkiye’deki satış hedefini tutturabilmek için ek maliyetleri karşılayarak, sıfır otomobillerin demiryolu gibi alternatif seçenekler ile teslim edilmesini sağlamaya çalışıyor. Gülen Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, lojistik maliyetlerindeki artış nedeni ile mart ayındaki güncel otomobil fiyatlarının da yükseldiğini belirtti. Alp gülen, Stellantis bünyesinde yer alan Opel, Citroen, gibi birçok markanın mart ayında sıfır araçlarda yüzde 1,5 ile yüzde 2,5 arasında zam yaptığını açıkladı.

FIAT YÜZDE 2 ZAM YAPTI

Ekonomi Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, Alp Gülan Fiat’ın da mart ayında yüzde 2 oranında zam yaptığını belirtti ve şu ifadeleri de aktardı; ‘’Bu kez yapılan zamlar kurdan değil, lojistik maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor. Özellikle PSA grup markalarında lojistik kaynaklı zamlar dikkat çekiyor. Diğer yandan enerji zamlarını da kademeli olarak fiyatlara yansımaya devam ediyor. Enerji krizi kısmen gevşeme de markalar bir anda bu maliyet artışını fiyatlara yansıtamamıştı.’’