Son Dakika: Ödediğiniz para cezalarını geri alabileceksiniz! Resmi açıklama geldi

Son Dakika: Ödediğiniz para cezalarını geri alabileceksiniz! Resmi açıklama geldi

Anayasa Mahkemesi ödenen idari para cezalarına ilişkin kararını açıkladı. Böylelikle vatandaş ödediği idari para cezalarını geri alabilecek. Bu resmi açıklama son dakika olarak duyuruldu.

Anayasa Mahkemesi’nden onbinlerce vatandaşı yakından ilgilendirecek yeni bir karar alındı. Bazı idari para cezalarının vatandaşa geri ödenmesine ilişkin kararını son dakika olarak açıklayan Anayasa Mahkemesi, bu konuda resmi duyurusunu yaptı.

Mahkemenin yaptığı resmi açıklama ile vatandaşlar aşağıda belirtilen para cezalarını mutemet müdürlüklerinden tekrar geri alabilecek. Peki, hangi para cezaları geri alınabilecek? İşte detaylar…

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında da yer alan karara göre, İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, Covid-19 tedbirleri kapsamında bir kişiye uygulanan idari para cezasının ödeme emrinin iptali ve ödenmiş olan para cezasının iadesi istemine ilişkin dava kapsamında AYM’ye başvuruda bulundu.

Mahkeme, 3 Kasım 2022 tarihli Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 4’üncü maddesinde yer alan, ‘tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez’ hükmünün iptalini talep etti.

AYM’nin kararında, Covid-19 salgını döneminde alınan tedbirlere uymayanlara, Kabahatler Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği idari para cezalarının uygulandığı hatırlatılarak, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından geçici 4’üncü madde kapsamında henüz ödenmemiş cezalardan vazgeçildiği, ödenmiş olanların ise geri ödenmeyeceğinin hüküm altına alındığı ifade edildi.