Suudi Arabistan petrol dışı ekonomisini büyütmeye hazır

Suudi Arabistan petrol dışı ekonomisini büyütmeye hazır

Suudi Arabistan, petrol üretimindeki kesintilerin uzatılmasına rağmen, petrol dışı sektöründeki büyüme ivmesini sürdürmeye hazır olduğunu IMF’ye söyledi. Petrol dışı ekonomi, Krallığın GSYİH’sının yaklaşık %60’ını oluşturuyor.

Suudi Arabistan, petrol üretimindeki kesintilerin uzatılmasına rağmen, petrol dışı sektöründeki büyüme ivmesini sürdürmeye hazır olduğunu Uluslararası Para Fonu’na (IMF) bildirdi. Petrol dışı ekonomi, Krallığın GSYİH’sının yaklaşık %60’ını oluşturuyor.

Petrol üretiminde kesintiler devam ediyor

Salı günü Suudi Arabistan, günlük 1 milyon varillik (bpd) kesintiyi Aralık ayına kadar uzatacağını söyledi. Krallık, bu hamlenin “petrol piyasalarının istikrarını ve dengesini desteklemek amacıyla OPEC Plus ülkeleri tarafından gösterilen ihtiyati çabaları güçlendirdiğini” belirtti.

Suudilerin yıl sonuna kadar günde 9 milyon varil pompalayacağı anlamına gelen kesintiler, piyasanın durumuna bağlı olarak kesintinin derinleştirilmesi veya üretimin artırılmasının değerlendirilmesi amacıyla aylık olarak gözden geçirilecek.

Petrol dışı ekonomide büyüme beklentisi

IMF’nin Suudi Arabistan misyon şefi Amine Mati, Bloomberg’e yaptığı açıklamada , dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının petrol ihracatı düşerken , Krallık’taki petrol dışı ekonominin iyi durumda olduğunu ve yakın vadede bunu başaracağını söyledi. Mati, “Petrol dışı büyüme ivmesinin en azından 2023 ve 2024 için devam etmesini bekliyoruz” dedi.

IMF Çarşamba günü yaptığı açıklamada, reel GSYİH büyümesinin %1,9 olarak görülürken, petrol dışı reel GSYİH büyümesinin bu yıl %4,9 olması bekleniyor. IMF’nin son tahminlerine göre gelecek yıl, Krallığın reel GSYİH büyümesinin %2,8, petrol dışı reel GSYİH büyümesinin ise %4,4 artması öngörülüyor.

IMF, “Aşağı yönde, zayıf küresel aktivite nedeniyle düşen petrol fiyatları kısa vadeli önemli bir risk teşkil ederken, fosil yakıt talebindeki hızlı değişim orta ve uzun vadede büyümeyi engelleyebilir” dedi.

Suudi Arabistan ekonomisinin , dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının “piyasayı istikrara kavuşturmak” amacıyla uyguladığı petrol üretimi kesintileri nedeniyle geçen yılki %8,7’lik büyümeden bu yıl önemli ölçüde yavaşlaması bekleniyor [Reuters].

Petrol dışı sektörlerde reformlar

Suudi Arabistan, petrol dışı sektörlerde büyümeyi teşvik etmek için son yıllarda bir dizi reform uyguladı. Bunlar arasında, yabancı yatırımcıların iş yapmasını kolaylaştırmak, kadınların istihdamını artırmak, turizm ve eğlence sektörlerini geliştirmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak yer alıyor.

Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu adlı uzun vadeli planı, petrol bağımlılığını azaltmak ve ekonomiyi çeşitlendirmek için bir yol haritası sunuyor. Plan, Krallığın sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmayı ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor [Saudi Vision 2030].

Suudi Arabistan’ın petrol dışı ekonomisini büyütmeye hazır olduğunu gösteren son IMF raporu, Krallığın bu vizyona ulaşmak için attığı adımların meyvelerini vermeye başladığını gösteriyor. Petrol piyasalarındaki belirsizliklere rağmen, Suudi Arabistan ekonomisi dirençli ve dinamik kalmaya devam ediyor.