Suudi petrol devi karını ikiye katladı! Bu nasıl bir para: Hesaplamak bile zor…

Suudi petrol devi karını ikiye katladı! Bu nasıl bir para: Hesaplamak bile zor…

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Aramco 2022 karını açıkladı. Şirketin karını duyanlar şoke oldu. İki senede Türkiye’nin dış borcunu kapatabilirler. İşte şirketin dudak uçuklatan kar oranı…

Fortune Global 500’de yer alan Aramco şirketi geçtiğimiz sene büyük bir servet elde etti. Aramco şirketinin kar oranını duyanlar şoke oldu. Suudi şirketin büyük karı sonrası merkezinin neresi olduğu ve bu kazancı nasıl kazandığı merak konusu oldu. İşte Suudi şirket hakkında tüm bilgiler…

ARAMCO ŞİRKETİ NEREDE?

Aramco, resmi adıyla Suudi Aramco, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketidir. Dünya genelinde en büyük petrol şirketleri arasında yer almaktadır. Şirketin merkezi Dhahran'da bulunmaktadır. Aramco, Suudi Arabistan'ın petrol ve doğalgaz rezervlerinin çoğunluğuna sahiptir ve bu nedenle ülkenin ekonomisi için önemli bir role sahiptir. Şirket, petrol arama, çıkarma, işleme, rafine etme ve dağıtımı alanlarında faaliyet göstermektedir. Ayrıca, petrokimya ürünleri de üretmektedir. Aramco, dünya genelinde enerji sektöründe faaliyet gösteren en büyük şirketlerden biridir ve Fortune Global 500 listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.

2022 KAZANCI DUDAK UÇUKLATTI!

suudi-petrol-devi-karini-ikiye-katladi-bu-nasil-bir-para-hesaplamak-bile-zor.jpg

Aramco son yapmış olduğu açıklamada, 2022’de ne kadar kar ettiğini açıkladı. Şirket, geçtiğimiz sene 161,1 milyar dolarlık bir karı olduğunu ilan etti. Bu netice, Aramco'nun senelik karını yüzde 46,5 artırdığını gösteriyor.

Rusya tarafından 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya savaş açılmasının tetiklemiş olduğu savaşın da etkisi ile enerji fiyatlarındaki hızlı artış, Aramco'nun rekor seviyedeki kazancının en mühim kaynaklarından oldu. Dünya genelinde ham petrolde varil fiyat Rusya'nın işgalinden sonra geçtiğimiz sene mart ve haziran aylarında 120 dolar seviyesini aşmış arından bu fiyat 82 dolar seviyelerine inmişti. 2022 senedine ABD’li firma ExxonMobil 55,7 milyar dolar; İngilizlerin Shell isimli firması da 39,9 milyar dolarlık karlarını ilan etmişleri.

Konu ile alakalı konuşan Aramco şirketinin CEO ismi Amin Nasser, petrolün ve gazın çok yakın bir gelecekte vazgeçilmez bir gereksinim olacağını ifade etmiş ve buna hazırlık olunması gerektiğini vurgulamıştı.