Temel gıda ürünlerinde etiket farkı dikkat çekti!

Temel gıda ürünlerinde etiket farkı dikkat çekti!

Her geçen gün bir zam daha alan gıda sektöründe bu sefer market etiketlerindeki fiyatlar dikkat çekti. Halden alış fiyatı ile marketlerdeki etiket fiyatları arasında büyük bir farkın ortaya çıkması ile vatandaşın gözleri açık kaldı.

Türkiye’de her geçen gün enflasyon biraz daha artarken dün biranda fazla yükselen dolar kurunun ardından zamlar gelmeye devam ediyor. En son gelen zammın ardından temel gıda ürünlerinin haldeki kayıt fiyatları ile market satış etiketleri arasındaki fark herkesi hayrete düşürdü. Görülen bu duruma göre marketlerdeki patates, domates, patlıcan, kabak gibi sebze ürünlerinin satış etiketlerinde fahiş fiyatlar uygulandığı ortaya çıktı. İşte tüm detaylar…

Market satış etiketlerindeki fahiş fiyatlar

Döviz kurlarının bir anda artış yaşanırken, Tarım Bakanlığına bağlı hal kayıt sistemindeki fiyatlar ile market satış etiketleri arasındaki farklar dikkatleri çekti. Hal fiyatlarında alış fiyatı 6 TL 30 kuruş olarak gözüken domatesin fiyatı market etiketlerinde 14 TL 95 kuruş olarak gözüküyor. Marketlerdeki ürünlere alış fiyatı üzerine vergi, işleme ve sevk giderleri, mağazacılık gideri gibi maaliyet fiyatları da eklendiği açıklanıyor. Ancak,

Hal satış fiyatı ile 7 TL 69 kuruşa alınan patates market raflarında 19 TL 95 kuruştan satışa sunuluyor. Vergi, işleme ve sevk giderleri, mağazacılık giderlerinin toplamı 10 TL 45 kuruş olarak hesaplanıyor. Bu duruma göre yine market satış etiketlerinin üzerine 9 TL fazladan bir ücret konulduğu gözükmekte. Kabak, domates, salatalık, soğan da yine aynı durumlar. Artan fiyatlarından sonra meyve fiyatlarında da aynı durum gözlenmekte.

Gıda fiyatları 33 aydır sürekli artmaya devam ediyor!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı verilere göre Avrupa’da fiyatları artan et ve şeker ürünlerinin yanı sıra gıda sektöründe sebze ve meyveler en düşük fiyat oranlarında seyrediyor. TUİK verilerine göre ise Türkiye’de gıda fiyatları 33 aydır sürekli artmaya devam ediyor. Türkiye’de açıklanan verilere göre dahi oldukça yüksek enflasyon oranlarının görüldüğü uzmanlar tarafından açıklanmakta.