Trump İran Savaşı İçin Tarih Verdi! Petrol Fiyatlarının Ne Zaman Düşeceğini Açıkladı
Petrolün varil fiyatının 104 dolara kadar yükselmesinin ardından gözlerin çevrildiği ABD Başkanı Donald Trump'tan İran savaşı ve enerji piyasalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalar geldi.
Petrolün varil fiyatının 104 dolara kadar yükselmesinin ardından gözlerin çevrildiği ABD Başkanı Donald Trump'tan İran savaşı ve enerji piyasalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalar geldi. Yaklaşık 6 aydır devam eden savaşın çok yakında sona ereceğini savunan Trump, çatışmaların bitmesiyle petrol fiyatlarının hızla düşeceğini söyledi ve ABD'deki kasım ara seçimlerinin sonrasını işaret etti.
Trump'tan İran Savaşı ve Petrol Fiyatları Açıklaması
Petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesini aşarak varil başına 104 doları görmesi, küresel enerji piyasalarında İran savaşına ilişkin gelişmeleri yeniden öne çıkardı. Yaklaşık 6 aydır devam eden savaşın ne zaman sona ereceği merak edilirken ABD Başkanı Donald Trump'tan yeni bir açıklama geldi.
İrlanda ziyareti sırasında kameraların karşısına geçen Trump, Orta Doğu'daki gelişmeleri değerlendirdi. ABD Başkanı'nın açıklamalarında özellikle İran savaşı, petrol fiyatları ve savaşın sona erebileceği tarih öne çıktı.
"Petrol Fiyatları Hızla Düşecek"
Donald Trump, İran'daki savaşın uzun süre devam etmeyeceğini savundu. Çatışmaların sona ermesinin ardından enerji piyasalarında da hızlı bir değişim beklediğini söyleyen ABD Başkanı, petrol fiyatlarının düşeceğini belirtti.
Trump, savaşın sona ereceği döneme ilişkin ABD'deki seçim takvimine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
"Savaş çok yakında sona erecek. Savaş sona erdiğinde petrol fiyatları hızla düşecek. İran ile savaşın, kasım ayında ABD'de yapılacak ara seçimlerin hemen ardından biteceğine inanıyorum."
Trump Kasım Ayındaki Ara Seçimleri İşaret Etti
Trump'ın açıklamasındaki en dikkat çekici ayrıntılardan biri kasım ayında gerçekleştirilecek ABD ara seçimleri oldu. ABD Başkanı, İran ile savaşın ara seçimlerin hemen ardından sona ereceğine inandığını söyledi.
Böylece Trump hem savaşın bitişine hem de petrol fiyatlarının seyrine ilişkin beklentisini aynı açıklamada dile getirdi. ABD Başkanı'nın değerlendirmesine göre savaşın sona ermesiyle birlikte petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşanacak.
Petrolün Varil Fiyatı 104 Doları Gördü
Trump'ın açıklamaları, petrol fiyatlarının varil başına 104 dolar seviyesine kadar çıktığı bir dönemde geldi. Petrolün 100 dolar sınırının üzerine çıkmasıyla birlikte İran'daki savaş ve Orta Doğu'daki gelişmeler enerji piyasalarının yakından takip ettiği başlıklar arasına girdi.
ABD Başkanı ise savaşın yakın zamanda biteceğini savunarak çatışmaların sona ermesinin petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü etkisi olacağı beklentisini dile getirdi.
Suudi Arabistan'daki Boru Hattı Saldırısı da Soruldu
İrlanda'daki açıklamalar sırasında Trump'a Suudi Arabistan'daki petrol boru hattına yönelik sabotaj hakkında da soru yöneltildi. ABD Başkanı, saldırının arkasında kimin olduğuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
Trump, söz konusu saldırıdan İran'ın "muhtemelen sorumlu" olduğunu söyledi. Böylece ABD Başkanı, sabotaj konusunda doğrudan İran'ı işaret eden bir değerlendirme yaptı.
Trump'tan Muhammed bin Selman Açıklaması
Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ilişkisine ilişkin de konuştu. Bölgede yaşanan gelişmelerin ardından endişeye gerek olmadığını savunan Trump, Veliaht Prens ile olan ilişkisine vurgu yaptı.
Trump konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Veliaht Prens benim çok iyi bir dostum. Her şey yoluna girecek, endişelenecek bir durum yok"
"Husiler Bizimle Savaşmak İstemiyor"
ABD Başkanı'nın açıklamalarında Yemen'deki İran destekli Husiler de yer aldı. Trump, Husilerin ABD ile doğrudan bir çatışmaya girmek istemediğini savundu.
Trump, bu konudaki değerlendirmesini kısa ve net bir ifadeyle dile getirerek:
"Husiler bizimle savaşmak istemiyor"
dedi.
Trump'tan Hürmüz Boğazı Mesajı
Küresel enerji sevkiyatı açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı da Trump'ın açıklamalarındaki başlıklardan biri oldu. ABD Başkanı, bölgedeki askerî hâkimiyet konusunda dikkat çeken bir ifade kullandı.
Trump, Hürmüz Boğazı'na ilişkin:
"Hürmüz Boğazı'nı biz kontrol ediyoruz"
ifadelerini kullandı.
İran Savaşı Sonrası Petrol İçin Düşüş Beklentisi
Donald Trump'ın açıklamalarının merkezinde İran'daki savaşın sona ermesiyle petrol fiyatlarının gerileyeceği beklentisi yer aldı. Trump, savaşın çok yakında biteceğini söylerken daha somut zamanlama olarak kasım ayında yapılacak ABD ara seçimlerinin hemen sonrasını gösterdi.
Petrol fiyatlarının varil başına 104 dolara kadar yükseldiği süreçte gelen açıklamada Trump; İran savaşı, Suudi Arabistan'daki petrol boru hattına yönelik sabotaj, Husiler ve Hürmüz Boğazı hakkında peş peşe değerlendirmelerde bulundu.
Trump İran Savaşı İçin "Çok Yakında" Dedi
Yaklaşık 6 aydır devam eden İran savaşının geleceğine ilişkin konuşan ABD Başkanı, çatışmaların sona ereceğine dair beklentisini yineledi. Trump'ın açıklamasına göre savaşın bitmesinin ardından küresel enerji piyasalarında da rahatlama yaşanacak.
ABD Başkanı, "Savaş çok yakında sona erecek. Savaş sona erdiğinde petrol fiyatları hızla düşecek." sözleriyle savaşın bitişi ile petrol fiyatları arasında doğrudan bağlantı kurarken, İran ile savaşın kasım ayındaki ABD ara seçimlerinin hemen ardından sona ereceğine inandığını ifade etti.