Tsunami uyarısı ortalığı karıştırdı! Hatay'da tsunami olur mu? Tsunami nedir?

Tsunami uyarısı ortalığı karıştırdı! Hatay'da tsunami olur mu? Tsunami nedir?

Dün Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından yetkili kurumlar tarafından tsunami uyarısı yapıldı. Kısa bir süre sonra kaldırılan uyarı, o bölgelerde yaşayan vatandaşları paniğe sürükledi.

6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde çalışmalara devam edilirken dün akşam Hatay ilinde korkuya sebep olan iki deprem yaşandı. Kimi uzmanlar tarafından “artçı” kimi uzmanlar tarafından ise “bağımsız” olarak nitelendirilen depremlerin ardından tsunami uyarıları da yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen illerin başında gelen Hatay, dün iki deprem ile daha sarsıldı. Akşam saatlerinde Samandağ ilçesinde 6.4, 3 dakika sonra ise Defne ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kahramanmaraş felaketinin korkusunu henüz atlatamayan bölge halkı kendilerini yollara atarken Avrupa- Akdeniz Sismoloji Merkezi de tsunami uyarısı yayınladı. Sahil şeridinden uzak durulması gerektiğini içeren uyarı metninin ardından bölgede ortalık iyice karıştı. Paniğe sürüklenen halk tsunami olasılığına karşı önlemler almaya çalışırken Türkiye’de tsunaminin olup olamayacağı da araştırılmaya başlandı.

UYARI 2 SAAT SONRA KALDIRILDI!

tsunami-uyarisi-ortaligi-karistirdi-hatayda-tsunami-olur-mu-tsunami-nedir.jpg

AFAD tarafından yapılan açıklamada deprem bölgeleri tsunami ihtimaline karşı uyarıldı. Söz konusu uyarıda şu ifadeler yer aldı: “Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinin 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacı ile sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.”

Tsunami uyarısının ardından ortalık karışırken uyarının yayınlanmasını takiben 2 saat sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan yeni bir açıklama geldi. Oktay, Kandilli Rasathanesi tarafından yapılmış olan tsunami uyarısının, bu büyüklükteki depremin ardından önlem amaçlı bir prosedür olduğunu ifade ederek uyarının 2 saat kadar sonra kaldırılmış olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE TSUNAMİ OLUR MU?

Deniz tabanında meydana gelen şiddetli depremler ya da volkan patlamaları sebebi ile oluşan ve iç bölgelere kadar uzanan deniz dalgaları olarak nitelendirilen tsunamiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Türkiye’de tsunami yaşanmasının oldukça düşük bir ihtimal olduğunu ifade etti. Deprem uzmanları, deniz tabanında çok şiddetli bir patlama ya da sarsıntı olmadığı sürece bu tip depremlerde tsunami oluşamayacağına işaret etti.