Türkiye'de flaş salgın başladı! Bakanlık harekete geçti: Karantina kararı alındı

Türkiye'de flaş salgın başladı! Bakanlık harekete geçti: Karantina kararı alındı

Kurban Bayramı için az bir zaman kala Türkiye'de korkutan bir salgın baş gösterdi. Çeşitli illerde görülen şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarları kapatıldı.

Türkiye'de yaşanan pandei krizi ve onu takip eden enflasyon artışı ile et fiyatları uçuşa geçmişken bir salgın haberi daha Tarım Orman Bakanlığı'ndan geldi.

Türkiye'de flaş salgın başladı! Bakanlık harekete geçti: Karantina kararı alındı- Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre şap hastalığı salgını başladı. Salgın sebebi ile 8 işlemeye de karantina kararı verildi.

63760b80268fd.jpg

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar yasaklandığı bildirildi.Ayrıca bu olayların ardından Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) önemli bir açıklama yaparak deprem bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye'de şap hastalığından kaynaklı riskler için uyardı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa
Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir.

Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2
serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, İl Müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır.

Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap
hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Hâlihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dâhil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur.

Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.