Türkiye'de ve dünyada tek! Kum midyesinin kabuğundan yangın söndürücü üretildi!

Türkiye'de ve dünyada tek! Kum midyesinin kabuğundan yangın söndürücü üretildi!

Yangın söndürücü maddelerin içerisinde bulunan kimyasal içeriklere karşı harekete geçen araştırmacılar, eşi benzeri olmayan bir buluşa imza attı. İşte ayrıntılar…

Yerli ve milli imkanlar ile üretilmiş olan her ürün, ülkenin ekonomisine ve prestijine olumlu olarak yansımaktadır. Uluslararası tabanda kullanılabilme potansiyeline sahip olan yerli ve milli ürünler, ihracat bakımından da oldukça büyük katkılar sağlamakta ve dolayısı ile de ülkenin kalkınmasını desteklemektedir. Bu noktada ülkemiz araştırmacıları tarafından yürütülen her proje, oldukça kıymetlidir.

Son dönemlerde gerek otomotiv gerek ise de savunma sanayii alanlarında yürütülen yerli ve milli çalışmalar, ülkemizin adının dünyanın dört bir yanında anılmasını sağlamıştır. Birçok farklı alanda daha yerli projelerin üretildiği bilinirken bir haber de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden geldi. Üniversitenin fizik bölümü tarafından yürütülen yerli ve milli yangın söndürücü projesinde bugün son noktaya kadar gelindi.

ATIK MİDYEDEN YANGIN SÖNDÜRÜCÜ!

turkiyede-ve-dunyada-tek-kum-midyesinin-kabugundan-yangin-sondurucu-uretildi-2.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Baltaş ve bölümün diğer öğretim üyeleri ile birlikte yürütülen projede sona gelindi. Dünyada bir ilk olarak kayda geçen proje, 4 yıllık çalışmanın sonunda duyuruldu. Beyaz kum midyesinin kabuğundan yerli, milli, doğal ve düşük bütçeli yeni yangın boğucu biyolojik bir toz üretildi. Üretilen tozun, metal yangınların söndürülmesinde eriyerek yapışmadığı ve yangın söndükten sonra kolayca temizlendiği belirtildi.

PROJENİN YÖNETİCİNDEN AÇIKLAMA GELDİ!

Üretilen yeni yangın söndürücü ile ilgili konuşan Prof. Dr. Hasan Baltaş, şu ifadeleri kullandı: “Biz bu çalışmayı 4 yıldır yürütüyoruz. Artık son noktaya getirdi. Türkiye’nin yangın söndürücü tozlarda yurt dışına bağlı olduğunu biliyoruz. Yüzde 95’i ithal ediliyor. Bu da Türkiye ekonomisine büyük bir maliyet demek. Biz bu sorunu çözmek amacı ile atık midye kabuğu kullandık. Toz, deniz canlısı olan midyenin kabuğundan bizim tarafımızdan üretildi. Bu yüzden de dünyada bir ilk olarak nitelendirdik. Türk Patent Kurumu’na başvurumuzu yaptık, sonuçları bekliyoruz. Hedefimiz bu ürünü ticarileştirmek, ülkemizde yerli ve milli bir yangın boğucu toz olarak kullanılarak ithalatın önüne geçmek.”