Türkiye'deki rejim değişikliği ihtimali Borsa'yı hareketlendirdi! BİST 100 Endeksinde son durum...

Türkiye'deki rejim değişikliği ihtimali Borsa'yı hareketlendirdi! BİST 100 Endeksinde son durum...

Türkiye 14 Mayıs günü seçime gidecek. Seçim açıklamasının ardından ülkede yaşanan piyasa hareketliliği Borsa İstanbul'da da gerileme olarak kendini gösterdi.

Seçim kararının belirlenmesinin ardından olası bir iktidar değişikliği durumunda Türkiye'nin başkanlık sisteminden çıkması ile birlikte Borsa'nın nasıl olacağı konusundaki endişeler sürerken BİST 100 endeksinin son durumu belli oldu.

Türkiye'deki rejim değişikliği ihtimali Borsa'yı hareketlendirdi! BİST 100 Endeksinde son durum...- Borsa İstanbul'da yaşanan gerileme seçim etkisi içerisinde iken olası bir rejim değişikliğinin Borsa'da neler yükseltip düşüreceği de tartışmalar arasında yer aldı.

bist-100-ornek-gorsel.jpeg

Borsa İstanbul’da işlem hacmi mart ayında sert gerilerken BIST 100 endeksi martta yüzde 8’den fazla düştü. Böylece endeks pandeminin başlangıcından bu yana en kötü çeyreklik performansını gösterdi.

Info Yatırım Brokerage Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya’ya göre, belirsizlik döneminde yatırımcılar işlem yapma konusunda daha dikkatli. Çetinkaya, “Zayıf ticaret hacimleri özellikle panik satışı zamanlarında daha da artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

SEÇİM BELİRSİZLİĞİ DEĞER KAYBETTİRİYOR

Türkiye'nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelere yönelen yatırım fonları, bundan sonra hangi senaryonun devreye gireceğini kestirmenin zor olduğunu ifade etti. Ayrıca seçim sonuçlarının ne olacağından bağımsız olarak Türk lirasının sonraki dönemde değer kaybetmesi beklendiği belirtildi.

Londra merkezli yatırım şirketi Carrhae Capital'dan baş yatırım yetkilisi Ali Akay, “Türkiye'de Türk lirasının yaklaşan devalüasyonundan başka bir yatırım fırsatı yok” yorumunda bulundu.

Barclays PLC ve TD Securities, üçüncü çeyrekte Türk lirasının yüzde 40 değer kaybıyla 27 dolara çıkmasını beklerken vadeli sözleşmeler de yatırımcıların kim kazanırsa kazansın TL'nin değer kaybetmesini beklediğini gösterdi.

Helm Yatırım Ortaklığı'nın partnerlerinden Rejat Suri, “daha öngörülebilir politikaların yatırım atmosferini geliştirebileceğini ve yavaş da olsa yabancı yatırımın geri gelmesini sağlayabileceğini” belirtti. Ancak böyle bir gelişmenin ufukta görünmesine rağmen Suri, siyasi belirsizlikler ve TL'yi bekleyen riskler yüzünden Türkiye piyasasından uzak kaldıklarını aktardı.