Türkiye’den tarihi adım: Bor karbürün satışına başlanıyor! Savunma sanayiinde kullanılacak!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde açılan Bor karbür tesisi geçtiğimiz ay itibariyle faaliyetlerine başladı. Savunma sanayii için kullanılacak olan bor karbür için satış tarihi verildi! İşte detaylar…
Türkiye, tarihi bir adımı atmak üzere hazırlıklarını tamamladı. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Balıkesir Bandırma’da açılan bor karbür tesisleri faaliyetlerine başladı. Özellikle savunma sanayiinde kullanılacak olan bor karbürün ilk satışına yönelik tarih verildi. Bor karbür ilk olarak, savunma sanayii sektöründen iki firmaya satılacak.
ETİ Maden İşletmeleri bünyesinde açılan bor karbür tesisi, Türkiye’ye bir ilk yaşatmak üzere faaliyetlerine başladı. Bor karbür tesisi, dünyadaki bor rezervlerinin toplam yüzde 73’ünü üretecek bir kapasiteye sahip olacak ve savunma sanayiinde Türkiye’nin eline kuvvetlendirecek. Türkiye’de faaliyete geçen bor karbür tesisinde yılda bin ton bor üretilecek.
SATIŞLAR YALNIZCA TÜRK SAVUNMA SANAYİİ İÇİN!

RBOR Bor Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Yaşar Taşkın, Türkiye’de açılan bor karbür tesisi ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Taşkın, bor karbür tesisindeki borun yalnızca Türk savunma sanayii ile ilişiği olan firmalara satışının yapılacağını bildirdi. Taşkın, zırh üretiminde kullanılacak olan borların, Türkiye’de katma değerinin yükseleceğini ifade etti.
Bor karbürde toplam 6 çeşit ürün olduğunu belirten Taşkın, dört ürünün çelik firmaları tarafından dikkat çektiğini ve refrakter üretiminde kullanılabileceğini belirtti. Taşkın, Avrupa ve Amerika’da, Türkiye’de üretilen bor karbüre potansiyel müşteriler olduğunu ifade etti.
AVRUPA VE AMERİKA TÜRKİYE’DEN BOR ALACAK
Başkan Taşkın, Amerika ve Avrupa’da özellikle çelik üretim yapan firmaların Türkiye’deki bor karbür için potansiyel birer müşteri olduğunu ifade etti ve ilk siparişlerin alınmak üzere olduğunu bildirdi. Tesis, 19 Mart itibariyle bir ark fırın ile faaliyetlerine başladı. İkinci, üçüncü ve dördüncü ark fırınlarla ilgili ise çalışmalar tamamlandı.
Tesis, bu çalışmaların da tamamlanmasıyla beraber tam kapasiteli olarak çalışmalarına başlayacak. Tesisteki ilk satış, Türk savunma sanayii ile ilişiği olan iki firmaya yapılacak. Başkan Taşkın, bu firmaların birinin Ankara’da ve birinin Kayseri’de olduğunu açıkladı.