Türkiye'nin Yerli ve Milli Muharip Uçağı Piste Çıktı! Kafada o soru: F-16’lardan ne zaman kurtuluyoruz?

Türkiye'nin Yerli ve Milli Muharip Uçağı Piste Çıktı! Kafada o soru: F-16’lardan ne zaman kurtuluyoruz?

Türkiye'nin yerli ve milli savaş uçağı projesi olan Milli Muharip Uçak (MMU), taksi testini başarıyla gerçekleştirerek ülke savunma sanayisi için önemli bir kilometre taşının sinyallerini verdi.

Motorlarını ilk kez birkaç ay önce çalıştıran MMU, kendi motorlarını kullanarak piste çıktı ve taksi testinde başarılı olduğunu kanıtladı. Bu heyecan verici gelişme, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir tarafından sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Milli Muharip Uçak'ın (MMU) başarılı taksi testi, Türkiye savunma sanayisi için önemli bir başarı. İleri teknolojisi ve benzersiz özellikleri ile MMU'nun gelecekte Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterindeki F-16 uçaklarının yerini alması bekleniyor. Bu 5. nesil savaş uçağı projesinin geliştirilmesi, Türkiye'nin üst düzey askeri teknoloji üreten dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına yardımcı olacak. Peki F-16‘lar ne zaman gönderilecek ve MMU’ların özellikleri neler? Hepsi şimdi haberimizde…

F-16 NE ZAMAN GÖNDERİLECEK?

turkiyenin-yerli-ve-milli-muharip-ucagi-piste-cikti-kafada-o-soru-f-16lardan-ne-zaman-kurtuluyoruz.png

Türk savunma sanayisinin en büyük projelerinden biri olarak kabul edilen bu proje, 2030'lu yıllardan itibaren kullanımdan kaldırılması planlanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki F-16 uçaklarının yerini almayı hedefliyor. Başkan İsmail Demir, MMU'nun başarılı taksi testinden duyduğu heyecanı ve gururu dile getirdi. Başkan Demir sosyal medya hesabından şu açıklamayı paylaştı:

"Şehitlerimiz anısına! Milli Muharip Uçağını 18 Mart 2023’te hangardan çıkaracağımızı vadetmiştik. Uçağımız bugün pist başlangıcında! Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde biz gök yurdumuzda süzülüşüne tanık olacağız."

MİLLİ MUHARİP UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ NELER?

Yarın, MMU hangardan ayrılacak ve motorunu çalıştıracak ve 5. nesil savaş uçağı olma nihai hedefine doğru ilerleyecektir. MMU, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından düşük görüş, dahili silah yuvaları, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarına odaklanılarak geliştirilmektedir. Proje çalışmaları sonucunda Türkiye, 5. nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri haline gelecek.