Uzmanlara göre Türkiye son bin yılın en büyük depremini yaşadı!

Uzmanlara göre Türkiye son bin yılın en büyük depremini yaşadı!

Şu ana kadar 31.974 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 80.278 kardeşimiz de yaralanmıştır. Uzmanların ifadesiyle Türkiye belki de bin yılın en büyük deprem felaketi yaşadı.

Manisa Milletvekili Erkan Akçay - 6 Şubatta sabaha karşı 4.17’de Kahramanmaraş Pazarcık ve akabinde saat 13.26’da Elbistan merkezli meydana gelen depremler 500 kilometre çapında, 110 bin kilometrekarelik geniş bir alanda ve 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 7’si büyükşehir 10 ilimizde, 113 ilçemizde, 6.514 köyümüzde büyük bir felakete ve yıkıma neden olmuştur.

Acımız büyük ve tarifsizdir. Türkiye nüfusunun yüzde 17’si bu depremin yıkım alanı içerisinde kalmıştır. Kahramanmaraş depreminin şiddeti, ağır sonuçları, etkilediği alan ve nüfus itibarıyla son yüzyılın, hatta -uzmanların ifadesiyle- belki de bin yılın en büyük deprem felaketidir. Depremin yüzeye yakın olması depremin yıkım tesirini daha da artırmış, ayrıca ilk depremde hasar gören binalar ikincisinde tamamen yıkılmıştır; canlarımız toprak altında kalmış, şehirlerimiz harap olmuştur. Şu ana kadar 31.974 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 80.278 kardeşimiz de yaralanmıştır. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, tedavi görenlere acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

Depremin başından itibaren, pek çok güçlüğe rağmen, koordinasyon zinciri kırılmamış, cansiparane bir mücadele sahaya yansıtılmıştır; adı konulmamış bir seferberlik ilan edilmiştir. Milletimiz, topyekûn, deprem bölgesine dayanışma ve yardımlaşma köprüsü inşa etmiştir.

Hükûmet, afet bölgesinde gecikmeksizin karargâh kurmuş; deprem alanlarına binlerce iş makinaları, ulaşım araçları sevk edilmiş; başta AFAD, Kızılay, Polis Arama Kurtarma, Jandarma Arama Kurtarma, Jandarma Özel Harekât Komutanlığı, Deniz İstihkâm Arama Kurtarma, Ulusal Medikal Arama Kurtarma, Dağ Arama Kurtarma ekipleri, madencilerimiz, itfaiye personelimiz, Sahil Güvenlik, sivil toplum kuruluşları, uluslararası arama kurtarma ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli insanüstü bir gayret göstermiştir ve Türkiye yeniden ayağa kalkmıştır.

Depremin etkilediği 10 ilimizi kapsamına alan OHAL kararını da desteklemiştik. Bizler de Milliyetçi Hareket Partisi olarak, deprem haberini alır almaz milletvekillerimizden oluşan bir heyeti derhâl afet bölgesine gönderdik.