Volkswagen'de Tarihi Yeniden Yapılanma! 100 Binden Fazla Çalışan Etkilenebilir, 4 Fabrika İçin Kritik Plan

Volkswagen'de Tarihi Yeniden Yapılanma! 100 Binden Fazla Çalışan Etkilenebilir, 4 Fabrika İçin Kritik Plan

Alman otomotiv sektörünün en büyük üreticilerinden Volkswagen, küresel ölçekte ses getirebilecek bir yeniden yapılanma süreciyle gündemde.

Alman otomotiv sektörünün en büyük üreticilerinden Volkswagen, küresel ölçekte ses getirebilecek bir yeniden yapılanma süreciyle gündemde. Alman basınında yer alan haberlere göre şirket yönetimi, 100 binden fazla çalışanın işten ayrılmasını, Almanya'daki dört fabrikanın üretiminin durdurulmasını ve organizasyon yapısında köklü değişiklikler yapılmasını içeren geniş kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyor. Resmî olarak doğrulanmayan bu planın hayata geçirilmesi halinde, Volkswagen tarihinin en büyük dönüşümlerinden biri yaşanabilir.

Volkswagen'de Dev Yeniden Yapılanma Planı Gündemde

Almanya'nın önde gelen ekonomi yayınlarından Manager Magazin tarafından şirket içi kaynaklara dayandırılan habere göre, Volkswagen CEO'su Oliver Blume, şirketin geleceğine yönelik kapsamlı bir yeniden yapılanma planını yönetim kurulunun değerlendirmesine sundu.

Haberde, planın temel hedefinin maliyetleri düşürmek, üretim kapasitesini yeniden şekillendirmek ve şirketi küresel otomotiv sektöründeki yoğun rekabete karşı daha güçlü hale getirmek olduğu belirtildi.

Elektrikli araçlara geçiş süreci, Çinli üreticilerin artan rekabeti, Avrupa pazarındaki talep değişimleri ve yükselen üretim maliyetleri nedeniyle Volkswagen'in uzun süredir yeni tasarruf adımları üzerinde çalıştığı biliniyor.

100 Binden Fazla Çalışan İçin Kritik Süreç

Habere göre hazırlanan plan kapsamında 100 binden fazla çalışanın işten ayrılması öngörülüyor.

Dünya genelinde yaklaşık 657 bin çalışanı bulunan Volkswagen Grubu, daha önce 2030 yılına kadar yaklaşık 50 bin kişilik istihdam azaltımı hedeflediğini duyurmuştu. Ancak Alman basınında yer alan son bilgiler, değerlendirilen yeni planın bu hedefin çok daha üzerine çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Böylesi bir kararın uygulanması halinde yalnızca Almanya'da değil, şirketin faaliyet gösterdiği birçok ülkede istihdam açısından önemli etkiler doğurabileceği değerlendiriliyor.

Dört Fabrikada Üretimin Durması Planlanıyor

Yeniden yapılanma planının en dikkat çeken başlıklarından biri de üretim tesisleriyle ilgili.

Habere göre Volkswagen'in Hanover, Zwickau ve Emden kentlerindeki fabrikaları ile Audi'nin Baden-Württemberg eyaletindeki Neckarsulm fabrikasında orta vadede üretimin sona erdirilmesi değerlendiriliyor.

Taslak plana göre söz konusu tesislerde halen üretimi devam eden araç modellerinin üretim ömrünü tamamlamasının ardından fabrikaların faaliyetlerine son verilmesi öngörülüyor.

Bu tesisler, yıllardır Volkswagen Grubu'nun Avrupa üretim ağında önemli bir rol üstleniyor. Olası kapanışların hem çalışanlar hem de bölgesel ekonomi üzerinde etkili olabileceği ifade ediliyor.

Şirket Yapısında Köklü Değişiklikler Masada

Yeniden yapılanma planı yalnızca personel azaltımı ve fabrika düzenlemeleriyle sınırlı değil.

Alman basınındaki haberlere göre Volkswagen yönetimi, Volkswagen markası ile parça üretim biriminin grup yapısından ayrılarak bağımsız şirketlere dönüştürülmesini de değerlendiriyor.

Bu adımın hayata geçirilmesi halinde ilgili şirketlerin ilerleyen dönemde halka arz edilmesi, stratejik ortaklıklar kurması veya sermaye piyasalarından daha kolay finansman sağlamasının önü açılabilir.

Uzmanlar, bu tür organizasyonel değişikliklerin şirketlerin daha esnek hareket etmesini sağlayabileceğini ancak uygulanmasının uzun ve karmaşık bir süreç gerektireceğini belirtiyor.

İş Güvencesi Anlaşmaları Süreci Zorlaştırabilir

Planın uygulanmasına ilişkin en önemli belirsizliklerden biri ise çalışanların sahip olduğu iş güvencesi anlaşmaları.

Volkswagen çalışanlarını kapsayan iş güvencesi sözleşmesi 2030 yılı sonuna kadar, Audi çalışanlarını kapsayan anlaşma ise 2033 yılı sonuna kadar yürürlükte bulunuyor.

Bu nedenle yeniden yapılanma planının mevcut sözleşmeler çerçevesinde nasıl uygulanacağı veya çalışan temsilcileriyle nasıl bir uzlaşma sağlanacağı henüz netlik kazanmış değil.