Yarısı Bizden Kampanyası süresi uzatılacak mı? Naci Görür’den İstanbul için flaş deprem uyarısı!

Yarısı Bizden Kampanyası süresi uzatılacak mı? Naci Görür’den İstanbul için flaş deprem uyarısı!

Yarısı Bizden Kampanyası maalesef geçtiğimiz günlerde sona erdi. Naci Görür’den İstanbul ve çevre illeri için büyük deprem uyarısı geldi. Kampanya süresinin uzatılması söz konusu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte deprem bölgesinde incelemeler yaptı. Sonrasında bir rapor hazırladı. Büyük yıkımın nedenleri 6 başlıkta toplandı. Binaların yıkılmasına neden olan o başlıklar, olası İstanbul depremine karşı önlem alabilmek için bir rehber niteliği taşıyor.

Şehirleri deprem gelmeden felakete hazırlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha tekrarladı Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür. ‘’6 Şubat depremlerinden ders çıkarmadığımız ortada. Ben, tam bu işi kavradığımızı, ciddiye aldığımızı ve gerekeni yapmaya hazır olduğumuzu düşünmüyorum.’’ Dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesindeki yıkılan binaları inceledi ve bir rapor hazırlandı. Başta İstanbul olmak üzere şehirlerin depreme hazırlanması için rehber olacak kasar kaynakları tek tek belirlendi. Naci Görür ‘’İstanbul teknik üniversitesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir raporu çıktı. Şimdi o rapor gösteriyor ki oralarda kullanılan yapı malzemeleri, yapı teknolojileri ve tasarım hiçbiri o deprem bölgesi için güvenli değil’’ dedi.

naci-gorurden-istanbul-icin-flas-deprem-uyarisi.jpg

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde 50 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Deprem sonrası özellikle İstanbul diken üstünde. Harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesine giderek yıkılan binalarda incelemeler yaptı. Şehir plancısı da olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe sosyal medya hesabından hazırlanan raporu ve deprem bölgesinde incelenen binaların fotoğraflarını paylaştı.

Gökçe ’’bölgede görülen şey; zemin faktörünü çok dikkate alınmadığı, tarım arazilerinin yapılaşmaya açıldığı ve bu arazilere, sulak arazilerde taşıma gücü zayıf olan zeminlerde iyileştirme yapılmadan konut yapılmaması lazım.‘’ dedi.

istanbul-depremi-icin-ibbnin-hazirladigi-rapor.jpg

Yanlış zemini inşa edilen eksik ve hatalı malzeme kullanıldığı için yıkılan binalar kullanılan betonun dayanıksızlığı rapora böyle yansıdı.

yarisi-bizden-kampanyasi-suresi.jpg

Hazırlanan raporda İstanbul depremine karşı acil çözüm yolu olarak riskli yapıların güçlendirilmesi gösterildi. Gökçe ‘’yeni binaların yıkılmasında en önemli etken denetimsizlik. Denetimsizliğin çok ön plana çıktığı, beton kalitesinden tutun malzemenin iyi kullanılmaması, yerinde uygulama yapılırken hatalar yapılması da ön plana çıktı.’’ Dedi.

Yarısı Bizden Kampanyası kentsel dönüşümü kolaylaştırmak için başlatılmıştı ancak başvurular sona erdi. Profesör Görür’e göre avantaj sağlayacak her kampanya kurum ayrımı olmaksızın desteklenmeli ve devam etmeli.

Naci Görür ‘’iktidarın yaptığı aynı zamanda yarısı bizden diyor. KİPTAŞ’da maliyetine bu işi yapıyor. KİPTAŞ’la hükümet bir araya gelip imkanlarını olanaklarını kullansa, daha hızlı bir şekilde bu işi yaparız. Gelmekte olan İstanbul depremini güvenle karşılarız. Bu kampanyalar çok yararlı olması gerekir ve böyle bir zamanla kısıtlı olmaması gerekir. Siyaset üstü bir konu. Halk can derdinde’’ dedi.

İstanbul Kadıköy'de düzenlenen Çevre Festivali'nde de konu depremdi. Kadıköy Belediyesi Çevre Festivali düzenledi festivalin teması deprem bilinci. Kadıköy Belediyesi arama kurtarma ekipleri de buradaydı. O ekibin üyesi Lena Hatay'da enkaz altında 16 canın kurtarılmasına katkı sağladı.

hatay-depreminde-16-cani-kurtaran-kopek.jpg