Yeni Evim Konut Finansmanı'na 10 günde 8.027 başvuru yapıldı

Yeni Evim Konut Finansmanı'na 10 günde 8.027 başvuru yapıldı

Orta gelirliye konut projesi kapsamında hayata geçen Yeni Evim Konut Finansmanı Programı'na 10 günde 8 bin 27 başvuru yapıldı.

Yeni Evim Konut Finansmanı'na 10 günde 8.027 başvuru yapıldı - 2022'de 500 bin aileyi konut edinim projesinde hayata geçirilen Yeni Evim Kampanyası'na dair gelişmeler açıklandı. TOKİ aracılığıyla 250 bin kişi sosyal konuttan faydalanmak üzere ülke geneli kura çekimleri devam ediyor. Orta gelirliye 100 bin konutun ardından ikinci el çalışmaları açıklanacağı söyleniyor.

Dar gelirli vatandaşların ilk defa konut sahibi olması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığında yürütülen çalışma 16 Ocak'ta tüm detayları duyuruldu. Yeni Evim Konut Finansman Programı'nda son gelinen nokta aktarıldı.

Projeye yoğun ilgi var. Artan kira fiyatlarına karşı enflasyon tehlikesi ülkelerin ekonomisini altüst ederken, ülkemizde artan döviz kurunu gerekçe gösteren müteahhit ve sektör temsilcileri konut fiyatlarını 1 yılda en az 2 kat artırdı. Cazip ödeme fırsatı sunan proje sayesinde vatandaşlar konut sahibi edilecek.

BAŞVURU 8 BİNİ GEÇTİ

16 Ocak'ta başlayan başvurularda son 10 günlük serüven açıklandı. 81 il geneli mahalle ve sokaklarda sıfır konut kapsamına alınan kamu bakanları ve katılım finans kuruluşlarına 8 bin 27 başvuru yapıldı.

konut.webp

YENİ EVİM FİNANSMAN KAMPANYASI

Finansman kolaylığı ilk 3 yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak imkanla ödenecek. Proje bedelinin yüzde 10'u peşin alınacak. Hane geliri ortalamasına göre aylık ödeme taksiti belirlenecek. Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra kredi vadesinin son 8 yılı içerisinde taksitlere eklenerek geri alınacak. Konut üreticisi firmadan proje bedelinin yüzde 5'i kredinin ilk yılı için taksit katkısı olarak peşin alınacak. Finansman desteği ile konut sahibi olanlar 5 yıl boyunca hiçbir şekilde satış yapamayacak.

Kredi vadesi azami 15 sene için kredi oranları;

  • 2 milyon TL'ye kadar yüzde 0,69
  • 2 ila 4 milyon TL arası yüzde 0,79
  • 4 ila 5 milyon TL arası yüzde 0,99

Kredi oranları uygulanacak. Yeni Evim Konut Finansmanı Programı kapsamında kullandırılacak kredi bölgelere göre dağılacak. İstanbul'da azami kredi tutarı 5 milyon lira, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'da 3 milyon ve diğer kentler için 2 milyon liraya kadar finansman sağlanacak.

İstanbul zirvede bin 859 başvuru yapıldı. Bin 797'si Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'da ve üçüncü bölgede 4 bin 371 ev sahibi olmak isteyen kişilerce kamu bankaları ve katılım finans kuruluşlarına 10 günde başvuru gerçekleştirildiği öğrenildi.