Zorunlu deprem sigortası DASK hangi zararları karşılar? Kimlerin DASK yaptırması gerekmektedir?

Zorunlu deprem sigortası DASK hangi zararları karşılar? Kimlerin DASK yaptırması gerekmektedir?

Türkiye'de yaşanan iki büyük depremin ardından pek çok vatandaş depremden hasar gören binaların zorunlu deprem sigortası ile karşılanıp karşılanamayacağını merak etmeye başladı.

Türkiye'yi son derece korkutan ve üzen iki büyük depremin ardından internet üzerinde vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de her evde olması gereken ve zorunlu olan DASK zorunlu deprem sigortasının hangi zararları karşıladığı oldu. 6 Şubat tarihinde Türkiye'nin etkilendiği depremin ardından hala deprem riski de devam ediyor. Bu nedenle de hem deprem bölgesinde yer alan vatandaşlar tarafından hem de diğer illerdeki vatandaşlar tarafından bu konu hakkında nasıl önlemlerin alınabileceği merak konusu oldu.

TÜRKİYE DEPREM İLE MÜCADELE EDİYOR!

İlk olarak 7.7 büyüklüğündeki ardından da 7.5 büyüklüğünde depremin ardından uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre son 100 yılın en büyük en büyük depremin yaşandığı ifade edildi. Pek çok binanın yıkılması ve vatandaşların da enkaz altında kaldığının öğrenilmesinin ardından vatandaşlar da kendi evlerinin güvenli olup olmadığını merak etmeye başladı.

Her evde zorunlu olarak yapılması gereken DASK zorunlu deprem sigortası hakkında merak edilenler de bu durumda artmaya başladı. Bununla birlikte de gelen son bilgilere göre Türkiye geneline bakıldığında toplamda 20 milyondan fazla konut bulunurken bu konutlardan yalnızca yaklaşık 11 milyon kadarının Zorunlu Deprem Sigortasının olduğu öğrenildi. Yani toplamda yüzde 54,70'inin DASK'ının bulunduğu ifade edildi.

KİMLERİN DASK YAPTIRMASI GEREKMEKTEDİR?

Depremin meydana getirdiği hasarlar yani maddi kayıpların karşılanması için yaptırılması gereken Zorunlu Deprem Sigortası'nın güvence altına aldığı binalarda depremden kaynaklı hasarları karşılamaktadır. Her sene mutlaka düzenli olarak yeniletilmesi gereken bu sigortanın ise mesken sahibi olan herkes tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunlar özel şirketler tarafından da yapılmaktadır.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HANGİ ZARARLARI KARŞILAR?

Konu hakkında yapılan açıklamaya göre Zorunlu Deprem Sigortası bulunan konutlarda deprem nedeni ile oluşan tüm hasarlar karşılanmaktadır. Küçük çaplı meydana gelen hasarlarda ise kişilerin evlerinde meydana gelen küçük çaplı hasarların da maddi olarak karşılığının da DASK sayesinde karşılandığı öğrenildi. Bu nedenle de Türkiye'de bulunan konut sahiplerinin yarısının yaptırmadığı bu zorunlu deprem sigortasının deprem bölgesinde olan Türkiye için son derece önemli olduğu ifade edildi. Bunun yanı sıra da vatandaşların her sene mutlaka yenilemesi gerektiği de bildirildi.