Ankara Büyükşehir'in CHP'li Başkanı Mansur Yavaş’tan TEPAV’a 2.250.000 lira kaynak

Ankara Büyükşehir'in CHP'li Başkanı Mansur Yavaş’tan TEPAV’a 2.250.000 lira kaynak

Ankara Büyükşehir Meclis Denetim Komisyonu’nun, 2020 gelir ve giderleriyle hesap ve işlemlerinin denetiminde, ABB tarafından, TOBB'a bağlı TEPAV isimli kuruluşa, kira adı altında 9 ayda 2 milyon 250 bin lira aktarıldığı ortaya çıktı.

Son dönem “adrese teslim ihaleler”, işbilmezlik ve beceriksizlik sonucu oluşan on milyonlarca liralık kamu zararlarıyla anılan Ankara Büyükşehir'in CHP'li Başkanı Mansur Yavaş’ın başı şimdi de Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu’nun, bir önceki yıl gelir ve giderleriyle hesap ve işlemlerinin denetimi sonrası hazırladığı rapordaki tespitlerle ağrıyacak gibi.

2021/638 sayısıyla hazırlanan ve 89 sayfadan oluşan 2020 yılı Denetim Raporu’nda, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki TEPAV isimli kuruluşa, kira adı altında 9 ayda 2 milyon 250 bin lira kaynak aktarıldığı bilgisi yer aldı.

ABB ve bağlı kuruluşların gelir ve giderleriyle hesap ve işlemlerinin denetimi sonrası hazırlanan raporda, “TEPAV’dan Yapılan Kiralamanın Belediyeyi Zarara Uğrattığı, Bir Nevi Kira Adı Altında Kaynak Aktarımı Yapıldığı hususu;”başlığıyla yer alan tespite göre; Atatürk Bulvarı 149 numara ve Karanfil Sokak 36 numarada bulunan gayrimenkuller, TOBB’dan aylık 250 bin lira bedel karşılığı kiralanmış ve kira bedelleri de TOBB’a bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’a ödenmiş.

Komisyon’un, bu kiralama ile ilgili yaptığı tespitleri ise rapora şu ifadelerle döktüğü görüldü:

“Söz konusu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak, 9 aylık (9*250.000TL=) 2.250.000 TL kira ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu sözleşmenin uygulanmasına yönelik olarak Denetim Komisyonumuzca iki hususa dikkat çekilecektir.

Bunlardan birincisi, kiraya konu bina hiç kullanılmadan 2.250.000 TL ödeme yapılmıştır. Bu ödeme mülk sahibi olan TOBB’a değil bir STK mahiyetinde olan TEPAV’a yapılmıştır.”

KOMİSYONA YALAN BİLGİ SUNMUŞLAR

ABB Meclis Denetim Komisyonu, bu kiralama ile ilgili kuşkuları gidermek için ayrıntılı bilgi istediğinde Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın, “Covid-19 pandemisi nedeniyle gelirlerin azaldığı ve kiralanan yerlerin kullanıma hazır hale getirilmesi için gerekli tadilatın yapılamadığını” aktardığı ancak söz konusu kiralamanın pandemi sürecinin ilk ayına denk geldiği ve bu süreçte gelir azaldığı yönündeki gerekçenin gerçeği yansıtmadığı öğrenildi.

9 ayda 2 milyon 250 bin lira bedelle kiralanan ve kira bedelleri TEPAV’a ödenen söz konusu adreslerin hiç kullanılmadan sözleşmenin 30 Aralık 2020 tarihinde feshedildiği de anlaşıldı.

Yine TEPAV'a kira adı altında yapılan Başkanlık Makamı onaylı ödemelerde fazladan ödeme tespit edildiği de görüldü. Eylül Ekim Kasım 2020 kira ödemelerinde, kira sözleşmesindeki bedelin üzerinde 67 bin 212 lira fazladan ödeme yapıldığı da raporda yer aldı.

Öte yandan TOBB'a bağlı TEPAV ile ilgili yapılan araştırmalarda, Mansur Yavaş'ın, Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanlığına Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yürüttüğü söz konusu STK'nın bazı etkinliklerine katıldığı ve bu kiralama dan bir süre önce de plaket aldığı görüldü.

tepav-mansur-plaket.jpg