Kedilerin görüp de insanların göremediği ilginç şeyler

Kedilerin görüp de insanların göremediği ilginç şeyler

Tüm hayvanlar, bazıları az ya da çok hassasiyet derecesinde ortak olan, bazıları ise yalnızca birkaç türe özgü olan duyu dışı yeteneklere sahiptir. Hayvanların olağanüstü yetenekleri vardır; birbirleriyle ve insanlarla iletişim kurmak için duyularını kul

Tüm hayvanlar, bazıları az ya da çok hassasiyet derecesinde ortak olan, bazıları ise yalnızca birkaç türe özgü olan duyu dışı yeteneklere sahiptir. Kedilerin görüp de insanların göremediği ilginç şeyler. Bu durum kediler için de geçerlidir. Bu evcil hayvanlar, görüş alanlarındaki insan gözünün izin verdiğinden daha fazla unsuru algılar. Bunlardan bazılarını bilmek ilginç olurdu, çünkü kedilerin bize kedigil yaşamları hakkında öğretecekleri çok şey var.

Hayvanların olağanüstü yetenekleri vardır; birbirleriyle ve insanlarla iletişim kurmak için duyularını kullanırlar. Kedilerin etraflarında hareket eden havayı algılamak için bıyıklarını anten olarak kullandıklarını biliyor muydunuz? Bu yüzden kokunuzu tanırlar ve siz daha görüş alanlarında belirmeden size doğru koşmaya başlarlar. Ancak hepsi bu kadar değil, kedilerin çıplak gözle görülemeyen şeyleri görebildiği söyleniyor, ki bu kanıtlanmayı bekliyor.

Kediler başka kimsenin göremediği neyi görür?

Kediler dünyayı bizim gördüğümüz gibi görmezler. Bazı enerjiler onlar tarafından daha kolay algılanırken, diğerleri daha az algılanır. Amerikalı genç sanatçı Nickolay Lamm, kedilerin çevrelerini nasıl algıladıklarını yakından inceledi. NBCNEWS'in haberine göre, Tüm Hayvanlar Göz Kliniği'nden Dr. Kerry Ketring ve Pennsylvania Üniversitesi Veterinerlik Bölümü Oftalmoloji Grubu da dahil olmak üzere çeşitli uzmanların tavsiyelerine dayanarak, bir dizi görüntü aracılığıyla kedi ve insan görüşü arasındaki farkı gösterdi.

Karanlıkta görüş: Kediler kızılötesi spektrumu algılama yeteneğine sahiptir. Başka bir deyişle, etrafımızdaki maddi nesnelerden yayılan termal enerjiyi görürler. Bu yüzden karanlıkta görebiliyorlar. Kedilerin gececi olduğu ve bu nedenle gece görüşlerinin insanlarınkinden 8 kat daha iyi olduğu söylenmektedir. Herhangi bir ışık kaynağı olmadan tamamen karanlıkta görebiliyorlar. Bu nedenle kediler, özellikle geceleri köpeklerden ve insanlardan çok daha iyi görürler. Bir kedinin gözünün retinasında, düşük ışık koşullarında ışığı yansıtan yansıtıcı bir mat vardır. Buna tapetum lucidum denir ve tüm kedigillerde ve çoğu memelide ortaktır.

Işıktaki değişimler: Işık yoğunluğundaki hızlı değişimler kedilerin gözleri tarafından görülebilir. Bu, ne kadar hızlı olursa olsun tehditleri tanımlamak veya avı takip etmek için kullanışlıdır. Kedilerin insanlardan ve diğer hayvanlardan daha fazla göz yuvası vardır. Daha geniş görüş açıları, düşük ışık koşullarında bile görmelerini sağlar. Kedinin retinasını kaplayan çok sayıda çubuk, ışık ışınlarını içeri almak için göz bebeklerini daha geniş açmasını sağlar. Bu nedenle kedinin gece görüşü bizimkinden çok daha geniştir; 220°'ye karşı 260°; yani 200°'ye kedi için her iki tarafta 30°'lik çok bulanık çevresel görüş ve insanlar için 180° + 2 çarpı 20° eklenmelidir.

Renkler: Kedinin gözü spektrumları ve ışıktaki hızlı değişimleri algılamasını sağlayan duyularla donatılmış olsa da, dünyamızda var olan farklı renkleri görmek söz konusu olduğunda bu algı daha az gelişmiştir. Kedinin görüşü neredeyse dikromatiktir: sadece sarı ve maviyi ayırt edebilir. Öte yandan, kırmızı ve yeşilin tamamen görülmesi zordur, ancak ayırt edilmesi de zordur. Evet, kediler renk körüdür! Kedi gözünde bu iki renk soluk sarının varyasyonlarıdır. Bunun nedeni kedilerin gözlerinde daha az retina reseptörü bulunmasıdır. Ancak araştırmalar, bir kedinin retinasının en çok yeşil ve çivit mavisi tonlarına duyarlı olduğunu göstermektedir.

Görünmez varlıklar: Eski Mısır'da kediler kutsal hayvanlar olarak kabul edilir ve onlara birçok ruhani güç verilirdi. Bugün bile dünyanın dört bir yanındaki insanlar, kedi sahibi olmanın kötü ruhlardan gelen olumsuz hisleri uzaklaştırmaya yardımcı olduğuna ve evde mutluluğu teşvik ettiğine inanıyor. Ancak bu soyut bir bilim olmaya devam etmektedir, dolayısıyla herkes buna inanıp inanmamakta özgürdür. Şimdilik, kedinizin mutlu olduğunda mırladığını ve mutluluğun bulaşıcı olduğunun söylendiğini anlayın.

Ayrıca çok meraklıdırlar, bizim küçük bıyıklarımız. Kedinizin tırnaklarıyla bir şeyleri tırmaladığını görürseniz, bu birçok anlama gelebilir: ya sıkılmıştır, bu yüzden eğleniyordur ya da etrafındaki şeyler hakkında bilgi toplamaya çalışıyordur. Bu yüzden kedinizi daha iyi tanıyın; aranızdaki ilişki bunun için çok daha iyi olacaktır.