Bakan Koca: Temininde zorluk yaşanan ilaçların üretimi artırıldı

Bakan Koca: Temininde zorluk yaşanan ilaçların üretimi artırıldı

Üretim kaynaklı yaşanan problemden dolayı temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretimine ilişkin yeni önemli açıklama yapıldı.

Bakan Koca: Temininde zorluk yaşanan ilaçların üretimi artırıldı - Pandemi dönemi üretimde yaşanan olumsuzluk ilaç sektörüne de yansıdı. Üretim kaynaklı yaşanan ilaç temin zorluğu aşılabilmesi için yurt dışı kaynaklı ve yurt içi şirketlere üretim faaliyetinde karar geçtiğimiz ay sonunda Resmi Gazete'de konuyla ilgili kanun çıkarılmıştı. Mart ayında verilmesi gereken karar erkene çekildi.

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından söz konusu gelişmeyle ilgili paylaşım yaptı.

Temininde güçlük çekilen bazı ilaçlar için üretimin artırıldığını duyuran Bakan Koca, 'Antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere, pek çok ilaç piyasaya verilecek' dedi.

'TÜRKİYE'DE RUHSATI OLMAYAN İLAÇLAR VAR'

Her ilaç kutusunda, diğer ilaçlardan ayıran kimlik numarası olduğuna vurgu yapan Bakan Koca, sahte ilaç konusuyla ilgili, 'Kutuyu, üretimden reçete edildiği hastaya kadar takip ediyoruz. Eczane raflarındaki tüm ruhsatlı ilaçlar bu İlaç Takip Sistemi'ne kayıtlı. Eczaneden alınan ruhsatlı ilacın sahte olması söz konusu değil.

Az sayıda hastaya özel olarak getirilen, başka ülkelerde ruhsatlı, Türkiye'de ruhsatı olmayan ilaçlar var. Bunlardan biri için ileri sürülen iddiaların gereği yapılmıştır. Kısa zamanda, bizde ruhsatlı olmayan ilaçların ülkeye girişinde İlaç Takip Sistemi'ne kaydını sağlayacağız.' ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağı enfeksiyonlarda zorunlu kullanımı olan ve temininde sıkıntı çekilen surup formlu antibiyotiklerden, geçtiğimiz yıl sonunda 1,8 milyon kutu, bugün itibariyle 3,1 milyon kutu arz edildiği açıklandı.

'TEMİNİNDE ZORLUK YAŞANAN BAZI İLAÇLARIN ÜRETİMİ ARTIRILDI'

Bakan Koca, mevsimsel hastalıklar ve hammadde üretiminden kaynaklı ilaç teminine sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Koca, 'Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretimi artırıldı. Kısa zaman zarfında eksikliği hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere, pek çok ilaç piyasaya verilecek' bilgisini paylaştı.

Şubat ayında üretim miktarı artırılacak. Bu yönde çalışmalar sürdürülüyor.