Balıkesir’de, MASAK raporuna rağmen ‘yağma kayyım böreği’ dedirten SKANDAL satış!

Balıkesir’de, MASAK raporuna rağmen ‘yağma kayyım böreği’ dedirten SKANDAL satış!

FETÖ operasyonları, aynı sektörde rekabet eden bazı firmalar için yağma fırsatına dönüştü. Daha da kötüsü; siyaseten ağırlığı olanlar, birilerine önce FETÖ’cü yaftası vurup cezaevine attırıyor, akabinde şirketlerine el koydurup, kayyım maarifetiyle zarar

FETÖ ile mücadele sürecinin kimileri için hesap görmeye dönüştüğü yönündeki feryatları doğrular nitelikte bir gelişme de Balıkesir’de yaşandı. Orta ölçekli savunma sanayi alanında Balıkesir ve Türkiye’nin köklü firmalarından Yavaşçalar A.Ş'nin sahibi önce 15 Temmuz sonrası başlatılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınıp tutuklandı. Ardından da YAVAŞÇALAR A.Ş’ye kayyım atandı. Skandallar zinciri ise; Muhiddin Gülal ve Necmi Demir’in kayyım olarak atanmasından sonra başladı.

 

“YAĞMA KAYYIM BÖREĞİ” GİBİ…

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı Nisan ayında düzenlediği ihale en uygun teklifi veren YAVAŞÇALAR, özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihalelerde verdiği fiyat teklifleri ile devlete milyonlarca lira kazandırmakla anılıyordu. YAVAŞÇALAR A.Ş’ye atanan kayyımlar, önce firma ile ilgili olumlu raporlar düzenledi, ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “ihaleyi kazandınız” yazısına rağmen ihale şartları yerine getirilmeyerek şirket hem ihale yasaklısı yapıldı hem de kazandığı ihaleden elde edeceği kardan oldu.

Kayyımların bu ve buna benzer kusurları ve şirket yönetimindeki ‘kontrollü’ tutumları nedeniyle şirket zarar gösterildi. Son 12 yılın Balıkesir'deki vergi rekortmeni Yavaşçalar A.Ş sürekli zarar gösterilirken, “kalem oyunları” ile zararda gösterilen şirketin satışına onay verdi.

Satışa çıkarılan şirkete, tek rakipleri olan Sarsılmaz firması teklif verirken, Balıkesir’in AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’un oğlu İsmail Uğur’un aylar önce Sarsılmaz firmasının sahibi Latif Aral Aliş ile verdiği pozun altındaki “Balıkesir’e yatırım konusunda söz aldık” sözünün kayyım marifetiyle satışta hayata geçmesi kafalarda soru işaretlerine sebep oldu.

 

DURUŞMAYA 2 GÜN KALA “SATIŞ OPERASYONU”

Öte yandan FETÖ’cü diye tutuklanıp akabinde adli kontrol şartı ile serbest bırakılan şirket sahibinin duruşma tarihinin 13 Temmuz (yarın) olduğu, rekabet kurulunun ise duruşmaya iki gün kala şirketin “rakip firmaya” satışına onay verdiği ortaya çıktı.

Kayyım marifetiyle satışın gerçekleşmesiyle birlikte ise; Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş sahibi Latif Aral Aliş ve beraberindeki kendi elemanları ve polis korumaları eşliğinde 28.06.2017 tarihinde saat 21:00 sıralarında Yavaşçalar Av Spor Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye giderek tüm belge ve elektronik programlarına el koyduğu öğrenildi.

 

MASAK RAPORLARI GÖZARDI EDİLDİ

Öte yandan FETÖ ile suçlanan YAVAŞÇALAR firma yetkililerinin talebi üzerine MASAK’ın, iddialara dair ve şirketin FETÖ ile ilişkisi yönünde araştırma yaptığı öğrenildi. Yapılan kapsamlı araştırma ve incelemeler sonrasında hazırlanan MASAK raporunda, firmadan FETÖ dahil herhangi bir terör örgütüne sermaye aktarımı olmadığının, bu yönde bir sermaye hareketliliğine rastlanmadığının belirtildiği ortaya çıktı. MASAK’ın ayrıca gerek YAVAŞÇALAR sahibi İsmail Yavaşça gerekse İbrahim Ethem Yavaşça'nın üye olduğu dernekleri de incelediği ve raporunda bu kişilerin üye oldukları çok sayıda derneğin KHK ile kapatılanlar arasında bulunmadığı bilgisine yer verdiği belirtildi. MASAK raporunda, İbrahim Yavaşça'nın FETÖ'nün işletmesi Bank Asya'da hesabının olmadığı bilgisinin yer aldığı da ortaya çıktı.

 

RESMEN “ÇÖKMÜŞLER”!

Öte yandan kayyım marifetiyle YAVAŞÇALAR A.Ş’yi satın alan Sarsılmaz firmasının sahibi  Latif Aral Aliş’in, YAVAŞÇALAR'ın şirket merkezinde çalışanlara, “…şirket artık bizimdir çalışmak isteyen kalır istemeyen gider…” şeklinde konuşarak şirket elemanlarının birçoğunun işine son verdiği belirtildi.

Operasyon sırasında kayyım olarak bulunan Necmi Demir’in ise; çalışanlara hitaben yaptığı konuşmada, “… bu olayın siyasi olduğu, mahkeme ya da başka bir yolla dönüşünün olmadığı, ekmek paraları için yeni patrona biat etmeleri gerektiği…” yönünde ifadeler kullandığı öne sürüldü.

 

YAVAŞÇALAR’DAN BASIN AÇIKLAMASI: SATIŞ YASAL DEĞİL

Yaşanan bu skandallar üzerine YAVAŞÇALAR bir açıklama yaparak ortaya konulan ADALETSİZLİĞE tepki gösterdi. Yapılan satış sürecinden mahkemenin bile bilgisinin olmadığının vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Avukatlarımızın Balıkesir 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanına yapmış olduğu başvuruda Mahkemenin bile söz konusu durumdan haberinin olmaması, herhangi bir konuda kendilerine bilgi verilmemesi karşısında, Avukatlarımızın gerek kayyumlar gerek bu kumpasın hazırlayıcıları hakkında her türlü hukuki ve cezai başvuruları yapacağı, tek kuruşuna kadar kanun önünde hesap sorulacağı ve bu işin sonuna kadar takip edileceği, hemen her aşamada da kamuoyunun bilgilendirileceği izahtan varestedir. Şirketimize ilişkin Mahkeme dosyasında mevcut resmi ve özel bilirkişi raporları ve mütalaalar ve son gelen MASAK raporu da dahil yasal olmayan hiçbir para transferi ya da girişi yada yasal olmayan hiçbir satışın veya alışverişin olmadığını tespit ederek, hiçbir illegal yapılanmayla şirketimizin bağlantısı olmadığı açıkça görülmesine rağmen 13 Temmuzdaki duruşma beklenmeksizin şirketimizin satılması şirketimiz ve ailemiz üzerine kurulan kumpasın ne denli büyük olduğunu gözler önüne sermiştir.

Aleni olarak FETÖ yapılanması içerisinde yer alan, FETÖ’ye destek veren, tüm sermayesini yurtdışına kaçıran kişi ya da kurumların işletmeleri TMSF tarafından idare edilmeye devam edildiği bir ortamda, bu şirketlerin satışı söz konusu bile değilken, Ailemize ve Mühimmat Fabrikamıza kurulan kumpasın hesabının verileceği şüphesizdir. Bu kumpası kuranlar ve oyunun içinde olanlar Balıkesir halkının malumudur. Bu konuda Avukatlarımız her türlü hukuki ve yasal girişimleri başlatmış bulunmaktadırlar. Desteğini esirgemeyen ve yanımızda yer alan tüm Balıkesir halkına dostlarımıza sonsuz teşekkürler. Her şeyden önce unutmayalım ki, bu ahlaksız yapılanma ve hesapların üzerinde bir hesap sahibi vardır. Allah devletimizi ve milletimizi bu oyun kuran ahlaksız zihniyetten korusun.”

AVAZTÜRK Özel