Dünyanın en güçlü orduları listesinde Türkiye 2 sıra yükseldi

Dünyanın en güçlü orduları listesinde Türkiye 2 sıra yükseldi

Amerika Birleşik Devletleri merkezli uluslararası askeri güç verilerini derleyen Global Firepower, 2023 yılında güncel askeri güç listesini derledi. Türkiye, 2022 yılına göre 2 sıra yükseldi.

Dünyanın en güçlü orduları listesinde Türkiye 2 sıra yükseldi - Global Firepower, 145 modern askeri güç kapasitesine sahip ülkelerde benzersiz analitik veri gösterimi sağlayan GFP sıralamasında, her ülkenin konvansiyonel yöntemlerle karada, deniz ve hava savaşma potansiyeline dayanan askeri gücü en yüksek olan ülkelerin listesini paylaşmaktadır.

GFP sıralamalarının formüle edilmesine kullanılan 60'tan fazla bireysel faktör tarafından temsil edilen insan gücü, ekipman, doğal kaynaklar, finans ve coğrafya ile ilgili değerleri bir araya getiren Amerika Birleşik Devletleri uluslararası askeri güç verilerini derleyen Global Firepower, nihai hala getirilmiş sonuçları açıkladı.

Küresel Askeri Gücü sıralamasında belirli bir ülkenin askeri ve mali durumu ile birlikte lojistik yeteneklerden coğrafyaya kadar değişen kategorilerin bir araya getirildiği PowerIndex puanını belirleyen 60'tan fazla bireysel faktör kullanılıyor.

2023 dünya askeri güç sıralamasında 145 ülke yer aldı. Sıralamada orduların mevcut konumu göz önünde tutuldu.

Türkiye, geçtiğimiz yıla göre 2 sıra birden yükselerek 11. sıraya geldi. Listede göze çarpan birçok ülke var. Geçen yıla göre askeri güç kapasitesini artıran ve gerileyen ülkelerde ciddi değişiklikler oldu.

Listenin ilk 3 sırası değişmedi. ABD, Rusya ve Çin bulunuyor.

Rusya ile 24 Şubat 2022 tarihinden beri savaş halinde olan Ukrayna'nın kayda değer yükselişi beklenmedik performans göstermesi listede 2022 yılında 22. sıradayken bu yıl 15. sıraya yükseldi.

Avrupa ve ABD'nin desteklerine rağmen Yunanistan, 2022 yılında 27. sırada bulunurken bu yıl 3 basamak geriledi. 2023 yılı askeri gücü 30. sırada bulunuyor.

145 ülkenin 2023 GFP sıralaması şu şekilde;

1.webp2.webp3.webp