Ekrem İmamoğlu'nun avukatları HSK'ye başvuru yapacak

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları HSK'ye başvuru yapacak

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan YSK üyelerine hareket davası yargı kararı sonrası davaya bakan hakimin farklı bir ilde görevlendirildiği gerekçesine ilişkin iddiaların araştırılması için HSK'ye başvuru yapacaklar.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları HSK'ye başvuru yapacak - Ekrem İmamoğlu'nun avukatları, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) önünde davaya bakan hakimin Samsun'da görevlendirildiği iddiasının araştırılması için başvuru yapmak üzere harekete geçti. Hakimin başka bir ilde görevlendirildiği öne sürüldü.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatlığını yapan CHP Meclis üyesi Gökhan Günyadın ve beraberindeki avutkatlar HSK'ye başvuru yaptı. Günaydın, başvuru öncesi HSK önünde, 14 Aralık 2022'de İmamoğlu hakkında işleyen mahkeme sürecinde verilen yargı kararına değindi. Yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildiğini söyledi.

Gökhan Günaydın, İmamoğlu'nun yargılandığı duruşmada hem doğal hakim ilkesine hem de adil yargılamaya aykırı davranıldığını savundu. Günaydın, '5'inci celseden sonra duruşma hakimi Hüseyin Zengin, daha İstanbul'a yeni gelmişken ve nakil yönetmeliği uyarınca 8 yıl boyunca İstanbul'da çalışma hakkı varken Samsun'a tayin edilmiştir.' dedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun kamuoyunu aydınlatması, kaygıları giderici açıklama yapması gerektiğini savunan Günaydın ortaya atılan iddiaların üzerine ihbar ve şikayetler inceleme açmak durumunda olduğuna vurgu yaptı.

Günaydın, 'Hüseyin Zengin hangi amaçla ve neden duruşma sırasında, duruşmadan alınarak başka yere tayin edilmiştir. Hakim ve savcılara yönelik nakil yönetmeliği bunların koşullarını belirlemiştir. Zengin'in bir atama talebinin olmadığını biliyoruz. Başarısızlığı ve görev gereklerine uyumsuzluğu belgelerle tespit edilmiş midir? Bulunduğu yerde kendi kusuru olmaksızın, herhangi bir nedenle hakimliğin gerektirdiği onur ve tarafsızlık içinde görev yapamayacağı tespit edilmiş midir? Atamaya gerekçe gösterilecek bir mazeret, sağlık durumu, eş durumu, öğrenim durumu var mıdır? Kamuoyundan öğrendiğimiz kadarıyla herhangi bir geçerli durumun olmadığını biliyoruz. O halde Hüseyin Zengin duruşmalar sürerken, neden, hangi gerekçeyle Samsun'a nakledilmiştir? HSK ihbar ve şikayetler üzerine bir inceleme açmak durumundadır.' ifadelerini kullandı.

HSK'den soruşturma ve inceleme başlatmasına yönelik talebini ileten Günaydın, Ekrem İmamoğlu'nun avukatları olarak dilekçe verdiklerini kurumu göreve davet ettiklerini belirtti.