Genel afet bölgesi ne demek, deprem bölgesi ilan edilirse ne olur, ilan edilince ne oluyor?

Genel afet bölgesi ne demek, deprem bölgesi ilan edilirse ne olur, ilan edilince ne oluyor?

Kahramanmaraş depremi sonrası hasar olan 10 ilde genel afet bölgesi kararı için ilk açıklama geldi. Deprem bölgesi Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa genel afet bölgesi ilan edilecek mi, edilirse ne olur?

Genel afet bölgesi ne demek, deprem bölgesi ilan edilirse ne olur, ilan edilince ne oluyor? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı basın toplantısı ile sabaha karşı 04:17 sularında meydana gelen depremin yarattığı hasarı ve acı bilançoyu açıkladı.

Ne yazık ki deprem son derece geniş bir alanda etkili olurken 10 ilde çok sayıda bina yıkıldı. Yıkılan binaların altında kalan çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybederken enkaz altında kalan kişilerin kurtarılması için ise ekipler canla başla mücadele veriyor. Deprem bölgesinde yer alan çok sayıda ilde ne yazık ki kar yağışı ve soğuk havada etkili oluyor.

AFET BÖLGESİ NE DEMEK?

Aşırı yağmur, sel, deprem, yangın ve toprak kayması gibi doğal afetler nedeni ile oluşan olumsuz sonuçlar için afet bölgelerine yönelik olarak alınan tedbir kararıdır. Ulaşım, sağlık, barınma ve yiyecek ihtiyacının kısıtlı olduğu alt yapı ve üst yapı sistemlerinin tamamen veya kısmen kesildiği bölgelerde bu ihtiyaçları sorunlar giderilene kadar devlet karşılamaktadır.

GENEL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLME ŞARTLARI NELERDİR?

Hane sayısının 100'den az olan yerlerde konutların 1/10'nun, nüfusu 50.000 den az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın,

Nüfusu 15.000'den fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi,

Yaşanan afetler yüzünden çok sayıda ölü ve ağır yaralıların olması,

Tarım ürünlerinin en az 1/3'ü kadarının zarar görmüş olması,

Afet yaşanan bölgedeki su, yol, elektrik, kanalizasyon gibi kamu tesislerinin kullanılmayacak ya da çalışamayacak bir hale gelmesi,

Ulaşım imkanlarının oldukça sınırlı bir halde olması

DEPREM BÖLGESİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLECEK Mİ, EDİLİR Mİ, GENEL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİRSE NE OLUR?

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde vatandaşların devlete olan borçlarının ödemesinde erteleme imkanı sağlanırken bu bölgede yaşayan kişilere devlet maddi yardımlarda bulunmakta, sağlık, barınma ve gıda ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılan açıklamada deprem bölgesinin genel afet bölgesi ilan edileceğini duyurmuştu.