İlk Sonuçlar 50 Milyar Doların Üzerinde! Ekonomide Yüzde 2,8 Gerileme!

İlk Sonuçlar 50 Milyar Doların Üzerinde! Ekonomide Yüzde 2,8 Gerileme!

Yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ülke ekonomisine etkileri uzman isimler tarafından araştırılmaya başlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde, depremin etkilerinin ülke ekonomisinin büyümesinde gerilemeye neden olacağı düşünülüyor.

6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, on bir ilde büyük yıkımlara neden oldu. Depremden etkilenen illerde binlerce bina yıkıldı. Meydana gelen yıkımların ekonomiye etkilerinin ne kadar olacağı ise, ülke ekonomisi adına merak edilen konular arasında yer alıyor.

Enkaz kaldırma çalışmaları ile depremin neden olduğu ağır bilanço daha net bir şekilde gözler önüne serildi. Her ilde binlerce bina yıkıldı. Bunlara ek olarak alt yapı çalışmalarının da konutların inşa edileceği alanlara taşınması gerekmekte. Yeni konutların yapılmasının ve altyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi ile farklı birçok kalemin araştırılması ile yapılan çalışmalarda, depremin maliyetinin 50 milyar doları geçmesi bekleniyor.

YAPILAŞMA BAŞLATILACAK

buyuk-depremin-ekonomik-faturasi-1129157-5.jpg

Deprem nedeni ile büyük yıkımlara uğraysan illerde yeni yapılaşmaların kısa bir süre içerisinde başlatılacağı açıklandı. Depremden etkilenen bölgeler, ülkemizin özellikle tarım alanında yüzde 14,5 ihracatta ise, yüzde 8,5 seviyelerinde ekonomik katkı sağlıyordu. Reuters anketine dahil olan ekonomisteler, depremin toplam maliyeti ve büyüme oranlarını değerlendi. Ekonomistlerin ve ekonomi yetkililerin ilk hesaplamalarına göre, depremin toplam maliyetinin 50 milyar doları aşacağını belirlenirken, tahminler ise, 100 milyar dolara kadar ulaşabileceği yönünde.

BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 1,2 SEVİYELERİNDE

Reuters anketinde 2023 GSYH büyümesi için medyan tahmin yüzde 2,8 seviyesinde bulunurken tahminler ise, yüzde 1,2 ile yüzde 3,9 arasında yer aldı. Belirlenen bu rakamlar büyüme oranlarındaki belirgin yavaşlamayı işaret etmektedir. Reuters tarafından depremden önce yapılan ankette göre, büyüme 0,2 puan gerilemiş durumda. Hükümetin ise, depremlerden önce büyüme tahmini yüzde 5 seviyelerinde idi.