İlk yerli savaş uçağı için düğmeye basıldı!

İlk yerli savaş uçağı için düğmeye basıldı!

İlk yerli savaş uçağı TF-X'in 2023'te havada olabilmesi için altyapı yatırımlarının başlangıcı yapıldı.

Bunun için havacılık sanayinin geliştirilmesine yönelik olarak sertifikasyon, test ve diğer altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla 'Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü Projesi' çalışmaları başlatıldı.

Akşam Gazetesi'nden Miray Çimen'in haberine göre, bu alanda yapacağı altyapı yatırımlarına başlandı.

Geliştirilen test ve mükemmeliyet merkezi projesi kapsamında havacılık sanayinin mevcut altyapı, kabiliyet ve kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikte ve kalitede ürünlerin imal edilmesi amaçlanıyor. Bunun için sektörün ihtiyaç duyduğu test merkezleri, laboratuvarlar ve rüzgar tünelleri inşa edilmesi hedefleniyor.

Plana göre, rüzgar tünelinin içine yerleştirilen gerçek ya da küçültülmüş boyutlardaki parça ve araçların aerodinamik nitelikleri, denetlenebilen koşullar altında denenebilirken, gerekli hızlara göre farklı düzenekler de kullanılacak.Yeni tasarlanacak tünel, parça testlerinde de kullanılabilecek şekilde dizayn edilecek.

Hazırlanacak bu altyapıların işletme modellerini de kapsayan projede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliği içerisinde çalışacak.

Söz konusu projenin bu yıl içerisinde tamamlanarak, gerekli alt yapıların oluşturulması için de bu süreçten sonra harekete geçilecek.Test ve mükemmeliyet merkeziyle TF-X projesi öncesi altyapı yatırımlarının tamamlanması hedefleniyor.

TF-X, 2023 yılından sonra hem F-16 savaş uçaklarının yerini alacak şekilde hem de yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin açığını kapatacak şekilde geliştirildi.TF-X'in kavramsal tasarım çalışmaları 2013 senesinde tamamlandı. Projenin, ön tasarım aşaması için ise 2016 senesinin Ağustos ayında sözleşme imzalandı. 

2020 senesinde uçağın seri üretimine geçilmesi hedefleniyor.