İstanbul'da 7 ton etil alkol ele geçirildi

İstanbul'da 7 ton etil alkol ele geçirildi

Başakşehir’de sahte içki imalathanelerine düzenlenen operasyonda 7 ton daha etil ve metil alkol ile sahte içki yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü birimleri, son dönemde yurt genelinde meydana gelen alkol zehirlenmeleri ve ölümleriyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile koordineli olarak çalışma başlatmış, soruşturma kapsamında peş peşe operasyonlar düzenlemişti.

Kaçakçılık Polisi, yürütülen soruşturma kapsamında dün Avcılar'daki bir imalathaneye yapılan ve 6 ton etil alkol ve sahte içki yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiği operasyonun ardından bu gece 2 yeni depo ve imalathane daha ele geçirdi.

Başakşehir’de iki ayrı depoya yapılan operasyonda yaklaşık etil ve metil olmak üzere 7 ton alkol ele geçirildi.

Operasyon kapsamında 2 şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığı öğrenildi. Polis, firari bir kişinin yakalanması için operasyonlarını sürdürüyor. Bu depolarda ele geçirilen sahte alkollerin bir kısmının İzmir'e sevk edilen sahte alkollerden olduğu ileri sürüldü.  

Gözaltına alınan 60 şüpheliden 24'ü tutuklandı

8 kentte sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı 44 oldu. Ölümlere yol açan içkinin etil alkol bazlı yüzey temizleyicilerine içki aroması karıştırılarak elde edildiği açıklandı.

Önce İzmir ve Kırıkkale ardından İstanbul ve diğer iller. Ölüm haberleri ardı adına geldi. Kabusa dönen sahte içkiden 8 ilde can kaybı 44'e ulaştı.

Zehirleyen ve ölümlere yol açan sahte içkiye karşı denetimler artırıldı. Yurt genelinde depolara baskınlar yapıldı

Güvenlik güçleri, zehirlenmelere ve ölümlere yol açan sahte içkinin İstanbul'daki bir imalathaneden temin edildiğini belirledi. Avcılar ve Başakşehir'deki adresler ile Mersin ve İzmir'deki depolara baskın yapıldı. Tonlarca etil alkol ile sahte içki yapımında kullanılan malzeme ele geçirildi.

Sahte içkiye bağlı ölümlere ilişkin çarpıcı gerçeği Emniyet Genel Müdürlüğü açıkladı. Dezenfektan olarak kullanılan etil alkol bazlı yüzey temizleyicilerine içki aromalarının karıştırılarak içilmesinin ölümlere neden olduğu belirtildi.

Yurt genelindeki operasyonlarda 60 şüpheli yakalandı. Aralarında İstanbul Bahçelievler'de 1 kişinin ölümüne ilişkin yakalanan 3 şüphelinin de bulunduğu 24 kişi tutuklandı. Kasten öldürmek suçlamasıyla cezaevine gönderildiler.

En fazla ölümün yaşandığı İzmir'de polis 170 kişinin ifadesine başvurdu.

Ölümlerle ilgili soruşturmalar devam ederken ekipler bir çok bölgede operasyonlarını sürdürüyor.

Sahte içki kabusu sürüyor

Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmeyi amaçlayan bazı üreticiler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatına elde edilebilen metil alkol kullanıyor.

Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

Sahte içkilerde, metil alkolün yanı sıra farklı aroma ve boyalar da bulunuyor. Bu yolla rakı, votka, viski gibi içkilerin tadına yaklaştırılan sahte içkiler, damacana, pet şişe veya atık içki şişelerine konularak satılıyor.

Sağlıksız olduğu gibi yasa dışı da olan bu içkiler, kaçak olarak satılıyor. Sahte içki, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılması nedeniyle tercih ediliyor.

Ucuzun faturası ağır oluyor

Daha ucuz olması nedeniyle cazip gelen sahte içkinin tüketiminin faturası sonradan ağırlaşıyor.

Sahte içkinin neden olduğu zararlar, metil alkolün çeşidi ve kullanım miktarına göre farklılık gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı nedeniyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor. Ayrıca beyinde yol açtığı hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler de baş gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.

"Olası kasıtla adam öldürmek" suçuyla yargılanıyorlar

Sahte içki üretimi ve satışı yapanlar için olayın sonucuna göre farklı ceza uygulamaları bulunuyor.

Ölümle sonuçlanan olaylarda temin eden ve satanlar, "olası kastla adam öldürmek" suçundan 20-25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Alkol zehirlenmesi sonucu kalıcı olarak bir duyunun, organının kaybedilmesi durumunda ise istenilen ceza "olası kastla yaralama" suçundan en az 5 yıl oluyor.

Geçici körlük gibi müdahaleyle tedavi edilebilen sonuçlarda da sanıklar hakkında 4 ay ila bir yıl hapis cezası isteniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı