Japon Bilim İnsanları Bir İlke İmza Attı! Bu Çalışmalar İle Kısırlık Tedavisine Farklı Bir Boyut Gelebilir!

Japon Bilim İnsanları Bir İlke İmza Attı! Bu Çalışmalar İle Kısırlık Tedavisine Farklı Bir Boyut Gelebilir!

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda yeni bir şey denendi. Bilim insanları ilk kez fareler üzerinde yaptığı deneyde iki erkek fareden yavru üretmeyi başardı.

Japon bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı deneyler sonucunda, genetiği değiştirilmiş farelerin deri hücrelerinden yumurta üretimi başarıldı. Üretilen bu yumurtalardan yavru fareler elde eden bilim insanları, fareler üzerinde kullanılan bu tekniğin insanlar üzerinden kullanılmasını hedefliyor.

Japonya’daki Osaka Üniversitesi’ndeki bilim insanları, erkek farelerin deri hücrelerinden önce yumurta ardından ise, yavru üretmeyi başardığını açıkladı. Japon bilim insanları tarafından yapılan bu çalışmalarda, genetiği değiştirilen erkek farelerin deri hücrelerin, kök hücreye çevirdi. Daha sonra ise, hücrelerde bulunan ve cinsiyeti belirleyen Y kurumunu silen bilim insanları bunu dişi X kromozomu ile eşleştirildi. Bu sayede yumurta üretebilen bilim insanları son aşamada ise, yavrunun oluşması için bir başka erkek fareden alınan sperm ile yumurtayı dölledi.

YEDİ YAVRU ELDE EDİLDİ

Japon bilim insanlarının gerçekleştirdiği bu deneyler sonucunda iki erkek fareden yedi adet yavru elde edildi. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda genetiği değiştirilen erkek farelerin deri hücreleri kök hücrelere çevrildi ve bu kök hücrelerin de kromozom özellikleri değiştirildi. Değiştirilen kromozom özelliklerine dişi kromozomu yüklendi ve başka bir erkek fareden elde edilen spermler ile ilk aşamada elde edilen yumurta döllendirildi.

YÖNTEM KISIRLIK TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

5efd6c7745d2a04258b8894d.webp

Japon bilim insanları yaptıkları araştırmaların sonuçlarını Londra’daki Crick Enstitüsü’nde yayınladı. Japon araştırma ekibi, fareler üzerinde gerçekleştirdiği bu denemeleri insanlar üzerinde de denemeye hazırlandığını ifade etti. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalarda, yöntemin kısırlık tedavisinde kullanılabileceği ancak, insan hücrelerinde başarıya ulaşmanın çok daha zor olduğunun altını çizdi.