Kış aylarında bu hastalığı olanlar dikkat! Pek çok hasatlık eş zamanlı tepki gösterebilir

Kış aylarında bu hastalığı olanlar dikkat! Pek çok hasatlık eş zamanlı tepki gösterebilir

Astım hastalığı bulunan kişiler için uzmanlar son dakika uyarısında bulundu. Yaptıkları açıklamaya göre astım hastalığının özellikle kış aylarında diğer hastalıklar ile birlikte tepkime gösterebileceği oldu.

Uzmanlar tarafından özellikle kış ayları için sık sık uyarılar yapılmaya devam ediyor. Son zamanlarda salgın haline gelen hastalıkların yanı sıra astım gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerinde bu soğuk kış günlerinde dikkat etmesi gereken belli başlı konuların bulunduğu öğrenildi. Yapılan açıklamaya göre astım hastalığının kış aylarında ataklar yaşanmasına neden olabileceği öğrenildi. Konuya ilişkin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık önemli açıklamalarda bulundu.

ASTIM HASTALIĞINI SOĞUK HAVALAR TETİKLEYEBİLİR!

Havaların soğumasının astım hastalığının daha da şiddetlenmesine neden olabileceği ifade edilen Işık, "Hava yollarındaki tahriş, astım şikâyetlerini önemli ölçüde artırır. Özellikle soğuk havada egzersiz yapıldığında solunum sırasında hava yolları daraldığından öksürük ve nefes darlığı gibi semptomlar tetiklenir. Soğuk havaların bir diğer etkisi de mukus üretimindeki artıştır. Mukus üretiminin artması solunum sırasında daha çok zorlanılmasına neden olur" şeklinde konuştu.

Özellikle de kış aylarında nezle gibi hastalıkların daha sık görüldüğü ifade edildiği gibi bununla birlikte de kişilerin astımları nedeni ile kendilerini bu tür hastalıklardan diğer kişilere oranla daha çok korumaları gerektiği açıklanarak grip aşısının da önerildiği ifade edildi.

NE YAPILABİLİR?

Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için nasıl önlemlerin alınabileceği de merak edilirken konuya ilişkin Doktor Işık, "Bol su içilmesi oldukça önemli, vücudun susuz kalmaması gerekiyor. Açık havadayken burundan nefes alınmalı. Böylece ciğerlere ulaşmadan önce solunan soğuk hava ısıtılabilir. Kişisel hijyenin sağlanması önemini koruyor, ellerin su ve sabunla yıkanması gerekiyor. İç ortamlarda hava kuruluğunun engellenmesi adına kaloriferlerin üzerine su konması ya da hava nemlendirici temin edilmesi öneriliyor." dedi ve şu şekilde devam etti Doğru ısınma yöntemlerinin tercih edilmesi, halı ve kumaş dokusuna sahip ev eşyalarının düzenli olarak yüksek emiş gücüne sahip elektrikli süpürgeler ile temizlenmesi, yatak çarşaflarının sıklıkla değiştirilmesi, havanın temiz olduğu saatlerde iç mekânların havalandırılması gibi tedbirler evde uzun zaman geçiren astım hastaları için önemli tedbirler haline gelecektir" ifadeleri ile önerilerde de bulundu. Herkes tarafından artık ortak bir şikayet haline gelen grip, nezle gibi hastalıkların bu tür durumlarda astım hastaları için daha büyük tehdit olduğu açıklandı.