Libya Başbakanı Dibeybe'nin Türkiye ile işbirliği açıklaması

Libya Başbakanı Dibeybe'nin Türkiye ile işbirliği açıklaması

Akdeniz'de etkin güç hakimiyetini koruyacak olan ve 27 Kasım 2019 tarihinde Libya ile imzalanan deniz yetki anlaşması sonrası elimizi daha da güçlendiren hükümet işbirliğinin olumlu noktalara ulaşmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Libya Başbakanı Dibeybe'nin Türkiye ile işbirliği açıklaması - 2018 yılında Libya'da patlak veren Trablus ile Tobruk yönetimi arasında dünya ülkelerinin konuk olduğu belirli noktalarda ana aktör olduğu yıllar sürecek keskin savaş esnasında Türkiye'nin şu anki adıyla Ulusal Mutabakat Hükümetini destekleyip ciddi kazanımlar elde etmesi sayesinde bölgede hem yeni hükümet hem de Türkiye var olan gücünü artırdı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda yürütülen işbirliğinin sürdürülmesi kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ KAÇINILMAZ

Başbakan Dibeybe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ülkesinde Türkiye Trablus Büyükelçiliği Askeri Ateşesi Tevabil Menekşe'nin görev süresinin bitmesi ve yerine Büyükelçi Kenan Yılmaz ve yeni Ateşelik çalışanları kabul ettiğini bildirdi. Kabul töreninde, 'Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda işbirliğinin sürmesi kaçınılma' ifadesini kullandı.

Dibeye, Libya'da çalışma süresi boyunca iki ülke arasında olumlu işbirliğine katkı sağladığı için Menekşe'ye teşekkür etti. Türkiye ile Libya arasında geçmiş yıllarda meydana gelen savaş değil yüzyıllar ötesi güçlü tarihi bağları olduğuna vurgu yapan Dibeybe, güvenlik, asker, ve ekonomik alanlarda çok sayıda anlaşma olduğuna dikkat çekti.

DENİZ YETKİ ALANI

Doğu Akdeniz'de var olan özellikle Avrupa'nın yıllarca ülkesine taşımak istediği ana yükleyici firma olarak da İsrail'i belirleme planlarının önüne geçen bölgede Türkiye yokmuş gibi davranan sahada düşman kağıt üstünde dost görünümlü ülkelerin planlarını bozan 27 Kasım 2019 tarihinde Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması sayesinde münhasır ekonomik bölge tescillendi. Böylelikle Libya ile Türkiye izni olmadan bölgede faaliyetler yapılamayacak.