MANSUR YAVAŞ’IN 'KÖYLERE İNTERNET HİZMETİ' BİR VURGUN KAPISI MI?

Ankara Büyükşehir Belediyesi, pandemi döneminde köylerde öğrenim gören ilk öğretim öğrencilerinin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA programına girebilmesi için yaklaşık 120 köye internet götürdüğünü ifade ederek epeyce bir algı oluşturmuş ve sükse yapmıştı.

Götürülen internet hizmetinin, her köyde 20-30 metrekarelik bir kapalı alana (muhtarlık odasına veya köy kahvehanesine) kurulan sistemle sağlandığını, öğrencilerin bu alanlarda tıkış tıkış EBA sistemine katılmak zorunda bırakıldığını, bunun da pandemi kurallarına aykırı olduğunu defalarca dile getirmiştik.

Her alanda olduğu gibi bu konudaki beceriksizliği bir kenara bırakıp işin teknik tarafına değinmek istiyorum.

Wİ-Fİ (Kablosuz İnternet) internet , teknik olarak; ‘İN DO’R ve AUOT DO’R şeklinde iki ayrı yöntemle sağlanabiliyor.

Auot Do’r denilen yöntemle daha ekonomik ve ucuz şekilde daha geniş alanlara kablosuz (Wİ-Fİ) internet hizmeti sunmak mümkün. Bir çok belediye de park-bahçe ve meydanlarda bu hizmeti sunuyor.

Aslında GSM operatörlerinden alınan internet, yansıtıcı ve radyoling cihazları ile tüm köyü, köydeki her evi kapsayacak şekilde verile bilinirdi ki; bu durumda köylerin her noktasından hem öğrenciler hem de vatandaşlar internet hizmetinden faydalanabilirdii.

Ama bunun yerine ABB alelacele ve hiçbir araştırma yapmadan sadece algı oluşturmak amacıyla hem pahalı hem de sınırlı sayıda insanın kullandığı bir siteme milyonlarca lira parayı heba etti.

İlk başta bu da tipik CHP’li Mansur Yavaş beceriksizlik ve çapsızlığı olarak değerlendirilebilir. Ne var ki işin ihale kısmındaki detaylara bakınca bunun bir çapsızlık ya da beceriksizlikten öte VURGUN olduğunu söylemekte hiçbir beis görmüyorum.

Neden mi? Gelin Mansur Yavaş ve yönetimine bazı sorular yönelterek birlikte irdeleyelim:

  • Bu ihale için 8 milyon ödeme yapıldığı söyleniyor.
  • İhaleyi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yapması gerekir iken Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı yapıyor.
  • Peki Sosyal Hizmetler Dairesinde, bu internet hizmetinin kurulumunu, kullanılan modem ve diğer cihazları, kablolama işini, internet hızını denetleyecek işin kabulünü yapacak yeterli sayıda bilgisayar, yazılım ve haberleşme mühendisi var mı? Acaba bu daire özellikle mi seçildi? Belediyenin Bilişimle ilgili tüm satın alma işlemlerini Bilgi İşlem Dairesi yaparken bu ihalede neden Sosyal Hizmetler seçildi?
  • Bu işle ilgili cihaz ve malzemeleri bazı köy muhtarlıklarının kabul etmediği belirtiliyor, peki bu köylere de bu iş yapılmış gibi yüklenici firmaya para ödemesi yapıldı mı?
  • Bu ihale kapsamında alım yapılan firma ile Sosyal Hizmetlerdeki Daire Başkanı ve ihale komisyon üyelerinin illiyet bağı var mı?

Bütün bu sorular cevap beklerken, Mansur Yavaş yönetimi önümüzdeki günlerde aynı iş ile ilgili yeni bir ihaleye çıkıyor.

Şimdi yine soralım:

  1. Tartışma konusu olan ve yukarıda aktardığım internet alım işi pandemi dönemi için sağlanan bir hizmet değil miydi? Pandemi kısıtlamaları ortadan kalktığı halde yine aynı şartlarda tekrar ihaleye çıkmanın amacı ne olabilir? Yani yine 120 köyde 120 kişiye internet sağlayıp yine “yandaş müteahhite” milyonlarca TL para kazandırmak mı hedefleniyor? Madem bu hizmeti yapacaksınız! tüm köyü /köyleri kapsayacak şekilde neden yapmıyorsunuz?
  2. Su İndirimini bahane ederek tüm sosyal yardımları ve tarımsal destekleri ödemeyeceğinizi ilan ederek vatandaşlara mesaj attınız. Peki 120 kişiye internet sağlayacak bu hizmet sosyal ve tarımsal yardımlardan çok daha hayati öneme mi haiz sizin açınızdan? Bu işi neden niçin kim için durdurmadınız?
  3. Bu ihale için ne kadar bütçe ayrıldı? Kaç milyon TL? 10 milyon mu, 15 Milyon mu?
  4. Bu işi yeniden yapmak için Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Web sayfasında ihale ilanı verilmiş. Bu ihalenin kime kimlere hangi adrese gideceği belli mi?
  5. Sosyal Hizmet Daire Başkanı ve ekibinde bu ihaleyi yapıp denetim ve kabul işini yapacak kaç tane Bilgisayar, Yazılım, Haberleşme , Elektronik Mühendisi var? Daire Başkanı Mühendis kökenli mi? Bu konuda uzman mı?

Öyle kurgulanmış algıların altını doldurmak için “Şeffaflık Ödülü” şovları sizi Şeffaf yapmaz. Hadi alkışa layık bir şeffaf belediyecilik anlayışınız varsa bu sorulara cevap verin…

Önceki ve Sonraki Yazılar